NOS VoetbalAangepast

Snelste penalty ooit in Friese derby

De Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur gaat de boeken in als de wedstrijd waarin de snelste strafschop uit de geschiedenis van de eredivisie is gegeven.

Scheidsrechter Richard Liesveld wees al na negen seconden naar de strafschopstip na een overtreding van Cambuur-keeper Leonard Nienhuis op Heerenveen-spits Mark Uth. De Duitser schoot de penalty zelf binnen en na 54 seconden stond de 1-0 op het scorebord.

De laatste keer dat er binnen een minuut een penalty werd gegeven in een eredivisiewedstrijd was op 27 januari 1995. FC Twente-speler Michel Boerebach benutte de strafschop in het thuisduel met Sparta (3-3).

Snelle gele kaart

Nienhuis kreeg voor zijn overtreding na tien seconden de gele kaart gepresenteerd. Daarmee komt hij op een gedeelde derde plaats in de ranglijst van snelst gegeven gele kaarten.

Robert Molenaar voert die lijst nog altijd aan. De speler van FC Volendam kreeg op 28 november 1992 al na zeven seconden een gele kaart in de met 4-0 gewonnen uitwedstrijd tegen het toenmalige Dordrecht '90.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl