Kipyego wint marathon Amsterdam

De 39ste marathon van Amsterdam heeft een overwinning opgeleverd voor Bernard Kipyego. De Keniaan plaatste na 38 kilometer een beslissende versnelling en kwam na 2.06.22 over de finish. Dat is 46 seconden boven het parcoursrecord.

Kipyego nam met zijn versnelling vlot afstand van een groepje van vier man, dat meteen daarop uit elkaar viel. Als tweede kwam zijn trainingsmaatje Lucas Rotich binnen in 2.07.18, gevolgd door John Mwangangi. Alle drie Kenianen liepen in het warme Amsterdam (19 graden) een persoonlijk record.

Wilson Chebet, de Keniaanse winnaar van de afgelopen drie jaar, kon na dertig kilometer het tempo van de kopgroep niet volgen. De houder van het parcoursrecord (2.05.36) greep daardoor naast zijn vierde overwinning op rij in de hoofdstad.

De 28-jarige Kipyego eindigde eerder al op het podium in Parijs, Chicago, Boston, Tokio en Rotterdam, maar kon in Amsterdam dan eindelijk zijn eerste overwinning vieren.

Zwama pakt Nederlandse titel

Paul Zwama was in Amsterdam de beste Nederlander en werd daarmee Nederlands kampioen. Zwama, die vorig jaar in Eindhoven het zilver pakte achter Patrick Stitzinger, kwam in een persoonlijk record van 2.21.58 over de finish in het Olympisch Stadion.

Voor Stitzinger, de Limburgse favoriet voor de Nederlandse titel, was de marathon al na twee kilometer voorbij vanwege hamstringklachten.

Zwama kwam ruim een kwartier na winnaar Kipyego over de finish. De 27-jarige Utrechter, die droomt van deelname aan de marathon op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, vierde zijn eerste grote overwinning. Sebastien Schletterer werd in 2.23.20 de nummer twee van het NK, het brons ging naar Colin Bekers in 2.26.07.

Moges is de snelste vrouw

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Betelhem Moges uit Ethiopië (2.28.35). De 23-jarige atlete debuteerde begin dit jaar in Dubai op de marathon met een tijd van 2.26.42, waarmee ze vijfde werd. In Amsterdam kwam Moges weliswaar niet in de buurt van haar persoonlijk record, maar ze was wel veruit de sterkste.

De Keniaanse Ogla Kimaiyo kwam 40 seconden later als tweede over de finish, Diane Nukuri Johnson uit Burundi werd derde in 2.29.35.

Beste Nederlandse vrouw, en dus Nederlands kampioene, was Jacelyn Gruppen. Zij liep een tijd van 2.55.43. Marjon de Kok werd tweede in 2.57.12, Claudia van Rijn (2.57.51) mocht als nummer drie ook mee het podium op .