NOS VoetbalAangepast

IJsselderby onder hoogspanning

Met veel vuurwerk en gezang kregen de selecties van zowel Go Ahead Eagles als PEC Zwolle een groots onthaal bij de laatste training in aanloop naar de IJsselderby. De 59ste ontmoeting tussen de rivaliserende clubs staat bij de supporters door de interlandperiode al twee weken onder hoogspanning.

John Oude Wesselink (64) speelde van 1969 tot 1986 onafgebroken voor 'Kowet'. De oud-middenvelder kwam in totaal tot 415 wedstrijden en speelde die duels enkel en alleen in de eredivisie. Oude Wesselink vertelt dat die onderlinge strijd vroeger helemaal niet zo hevig was als nu.

"Twente was de rivaal"

"In mijn tijd was er nog helemaal geen rivaliteit tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle. We kenden een prima verstandhouding. Zij speelden vaak in een lagere divisie en de IJsselderby bestond toen nog niet in de vorm zoals die nu is", zegt Oude Wesselink, die verklaart waarom de rivaliteit nu zo groot is.

"FC Twente was eerst de grote rivaal. Wij waren in die tijd de toonaangevende club en Twente was 'opkomend'. De haat van supporters van Deventer naar Zwolle en andersom begon pas echt begin jaren negentig en dat is steeds erger geworden. Go Ahead en Zwolle speelden steeds vaker tegen elkaar en de rivaliteit met Twente werd snel minder."

"Sfeer is geweldig"

Oude Wesselink bleef na het beëindigen van zijn carrière altijd aan Go Ahead verbonden en maakte langzaamaan mee hoe de supportersgroepen elkaar niet meer konden luchten of zien. "Helaas gaat het buiten het stadion ook nog vaak genoeg mis, maar zolang de strijd ludiek blijft, vind ik het mooi."

Oude Wesselink herinnert ons nog even aan de kampioensschaal van PEC Zwolle die door supporters van Go Ahead werd gestolen. De trofee werd later teruggegeven. "Een mooie actie, maar de mooiste dingen zie je terug in het stadion. Spandoeken, originele liederen. De laatste 25 jaar is de sfeer echt geweldig. Dat maak je in Nederland bijna nergens mee op die manier."

"Niet zonder ME"

Albert van der Haar (39) deelt de mening van Oude Wesselink. De oud-verdediger van PEC Zwolle speelde in de periode 1994 - 2011 506 duels in het shirt van Zwolle. Tussendoor speelde hij alleen nog twee seizoenen voor Willem II, waar hij de streekderby tegen NAC Breda meemaakte.

"Ik heb die duels in Brabant gespeeld, maar de derby Go Ahead Eagles - PEC Zwolle is veel erger en wordt ook steeds groter", benadrukt Van der Haar. "Ik heb tegen Go Ahead vaak in de Jupiler League gespeeld, maar dat maakte qua sfeer en supportersaantallen helemaal niet uit. Dit was één van de weinige duels die niet zonder ME-begeleiding gespeeld kon worden. Dit was altijd de mooiste wedstrijd van het seizoen."

Van der Haar maakte die hevige rivaliteit van heel dichtbij mee. In Deventer kreeg hij verbaal de meest lelijke dingen te horen, maar hij kon zich naar eigen zeggen daar goed van afsluiten. "Onze keeper Diederik Boer heeft het al die wedstrijden veel zwaarder gehad. Hij kreeg echt alles naar zijn hoofd geslingerd. Woorden, maar ook aanstekers."

"Zwolle gaat nu wel winnen"

PEC Zwolle werd vorig seizoen in de Adelaarshorst volledig verrast door Go Ahead Eagles, dat met grote cijfers wist te winnen (4-1). "Zwolle gaat nu wel winnen", verwacht Van der Haar. "Ze zijn in vorm, het vertrouwen is groot en ze gaan nu doorpakken."

Oude Wesselink heeft minder vertrouwen en tekent voor een gelijkspel. "Ik zou dan heel blij zijn. PEC is beter dan vorig seizoen, dus een punt zou prima zijn." Het mag duidelijk zijn. Wie mag zich de komende tijd de eigenaar noemen van de IJssel? Die vraag moet vanmiddag worden beantwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl