NOS NieuwsAangepast

Straatgevechten in Hongkong

In Hongkong is weer zwaar gevochten tussen de politie en duizenden demonstranten. Gehelmde betogers braken door politie-barricades heen in de wijk Mong Kok, waarna de politie probeerde de demonstranten terug te dringen. Volgens persbureau AFP zijn er zeker 20 gewonden. Vrijdag waren er ook al zware straatgevechten.

De autoriteiten zeggen dat de betogers als eerste begonnen met vechten. Op de sociale media zeggen betogers echter dat ze zonder aanleiding werden aangevallen door de politie. Er zouden tientallen gewonden zijn gevallen.

De geweldsuitbarsting komt een dag nadat het stadsbestuur met studentenleiders afspraken had gemaakt voor een gesprek. Het is de bedoeling dat de partijen dinsdag twee uur met elkaar praten. De discussie tussen de autoriteiten en de studenten zal live op televisie worden uitgezonden.

Democratie

Vooral studenten demonstreren in Hongkong al drie weken lang voor democratie. De protesten concentreren zich de laatste dagen in Mong Kok, een arbeiderswijk waar de betogers werden aangevallen door criminele bendes.

De protesten in Hongkong begonnen nadat de regering in Peking had besloten dat bij de volgende verkiezingen alleen kandidaten mogen meedoen die zijn goedgekeurd door de communistische partij. De demonstranten eisen volledig vrije verkiezingen, zoals beloofd toen Groot-Brittannië Hongkong in 1997 overdroeg aan China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl