NOS SportAangepast

Bergsma wint zomerse marathon

Jorrit Bergsma en Janneke Ensing zijn het seizoen voor de marathonschaatsers begonnen met een overwinning. In Amsterdam zegevierden de twee zaterdag in de eerste wedstrijd van de KPN Marathon Cup.

De marathon in Amsterdam werd voorafgegaan met een steunbetuiging aan Christijn Groeneveld. De regerend Nederlands kampioen op natuurijs kwam vorige week hard ten val bij een training in Inzell. Hij verbrijzelde daarbij een rugwervel, brak een rib en liep ook nog een klaplong op.

Gary Hekman was in Inzell getuige van het ongeval met Groeneveld. Sterker, Hekman viel over zijn onfortuinlijke ploeggenoot heen. Terwijl Groeneveld herstelt in een Duits ziekenhuis, staat Hekman gewoon aan het vertrek in Amsterdam. "Het gaat door. Dat is een kneiterharde waarheid, maar zo is het uiteindelijk wel."

Als vanouds

Door de hoge temperaturen was het zaterdag lange tijd twijfelachtig of er gereden kon worden op de onoverdekte Jaap Edenbaan. Met name in de bocht waar de zon het langst had geschenen was de ijsvloer tot minimale dikte weggesmolten. Er werd uiteindelijk toch geschaatst.

Daarbij bleek dat er aan de verhoudingen binnen het peloton niet veel is veranderd. Alleen heet de overheerser dit seizoen niet BAM, maar A-ware/Fonterra. De in het blauw gestoken ploeg van coach Jillert Anema reed alle andere formaties aan gort. Bergsma nam zelfs twee ronden voorsprong op het peloton. Achter Bergsma legden zijn ploeggenoten Arjan Stroetinga en Ingmar Berga beslag op de plaatsen twee en drie.

"Dit was als vanouds", bevestigde de olympisch kampioen op de tien kilometer. De zware omstandigheden waren in het voordeel van zijn ploeg, vond Bergsma. "We hebben hard gewerkt de afgelopen weken, dat kon je echt zien. We konden maar doorgaan."

Ensing wint

Bij de vrouwen won Janneke Ensing ook al solo. De 28-jarige rijdster uit Gieten, die zich deze zomer op haar wielerloopbaan richtte, nam in het laatste deel van de koers de benen en slaagde er met behulp van haar ploeggenotes in een ronde voorsprong te pakken.

Achter Ensing sprintte Mariska Huisman naar de tweede plaats voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl