NOS NieuwsAangepast

RK-kerk stelt COC teleur

Homobelangenvereniging COC is "zwaar teleurgesteld" over de nieuw geformuleerde standpunten van de Rooms-Katholieke Kerk, die vandaag werden gepresenteerd na de bisschoppensynode in Rome. "De deur stond op een kier, maar lijkt door de bisschoppen hard te zijn dichtgeslagen", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

In een tussenrapport dat eerder deze week naar buiten kwam, leek het er nog op dat de RK-Kerk een mildere toon zou aanslaan. Maar die verwachting is niet uitgekomen. De Kerk blijft homoseksualiteit hard veroordelen. 118 bisschoppen stemden voor, 62 tegen.

Tijdens de synode spraken 250 bisschoppen met elkaar over onderwerpen als homoseksualiteit, anticonceptie en hertrouwen. Over homoseksualiteit zei de synode dat er "absoluut geen reden is om homoseksuele relaties ook maar op enigerlei wijze te zien als gelijk of in de verste verte in overeenstemming met Gods plan voor huwelijk en familie".

Respect

Het COC is wel blij dat de bisschoppen stellen dat homoseksuelen niet "onterecht gediscrimineerd mogen worden en dat ze met respect en vriendelijkheid tegemoet moeten worden getreden".

Ineke ziet nog een kleine verbetering. Volgens haar lijkt de toon van de paus milder. En ze noemt het "op zich positief" dat de kerk praat over een betere benadering van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders.

Ook is ze blij dat er in toenemende mate bisschoppen en kardinalen zijn die meer ruimte zien voor homo-acceptatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl