NOS VoetbalAangepast

Sportieve vijanden bij Friese derby

De eredivisiewedstrijd Heerenveen-Cambuur is zondagmiddag niet alleen een Friese derby, maar ook een weerzien tussen twee vrienden én oud-collega's: Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges en Cambuur-coach Henk de Jong.

Ruim een jaar was Lodeweges trainer bij Cambuur. Hij kwam in 2013 naar Leeuwarden, maar besloot na dertien maanden trainer te worden bij aartsrivaal Heerenveen. Dat viel niet goed bij de supporters. Lodeweges vertrok vervroegd.

Assistent De Jong werd aangesteld als zijn opvolger. "Die geschiedenis speelt voor mij geen rol", vertelt Lodeweges. "Het is een half jaar geleden, zo'n beetje hetzelfde als het dinosaurustijdperk."

Sportieve vijanden

Morgen staan de goede vrienden en ex-collega's voor het eerst tegenover elkaar in Heerenveen. "Hartstikke leuk, maar het maakt geen zak uit", vertelt De Jong. "Wij komen naar Heerenveen om te winnen. Ook tegen Dwight. Daarna kunnen we best een biertje drinken, maar tijdens de wedstrijd zijn we sportieve vijanden."

Ook Lodeweges ziet uit naar het weerzien met zijn voormalige assistent. "Henk is een mooie gozer, met een mooie kijk op voetbal. Hij is van harte welkom. We denken hetzelfde over voetbal en we hebben veel respect voor elkaar."

Fijne samenwerking

"Dwight is een fijne man om mee samen te werken", vertelt De Jong. "Hij kan dat ook goed en hij wil ook graag samenwerken. Hij geeft veel uit handen en dat doe ik ook. Dwight had veel vertrouwen in mij als assistent en ik laat nu op mijn beurt mijn assistenten ook veel doen."

Lodeweges en De Jong kijken met 'positieve spanning' uit naar het duel. "We zullen nog wel even contact hebben voor de wedstrijd", zegt De Jong. "Uiteindelijk zullen we ons hele leven respect houden voor elkaar."

De samenvatting van de wedstrijd sc Heerenveen-sc Cambuur is zondagavond vanaf 19.00 uur te zien op NPO 1. Ook is de wedstrijd live te volgenvia NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl