Stitzinger gaat voor drie op een rij

Patrick Stitzinger kan zondag in de marathon van Amsterdam voor de derde keer op rij de Nederlandse titel veroveren. Het is zijn manier om zich te onderscheiden in het Afrikaanse hardloopgeweld. "Tegen de Kenianen en Ethiopiërs kan ik niet op, maar een derde nationale titel wil ik wel graag op mijn erelijst", zegt de 33-jarige Limburger.

De voorbereiding op zijn zevende marathon is zeker niet optimaal geweest. Als vader van twee jonge kinderen schiet een goede nachtrust er nog wel eens bij in. "Dat heeft effect op je conditie. Ik heb dit jaar nog geen goede wedstrijd gelopen. Mijn dochtertje van 1,5 jaar slaapt sinds enkele weken goed door en ik merk meteen het verschil. Ik heb nu pas het gevoel dat het een beetje begint te draaien."

Ontspannen

Stitzinger had voor de scherpte liefst nog een maandje extra getraind. "Maar misschien is het wel goed zo. Ik ben nu lekker ontspannen. Als ik meer tijd krijg om te trainen, ga ik gauw te veel doen. Ik heb nogal de neiging mezelf te zwaar te belasten. Bovendien heb ik nu mijn piekmoment nog niet gehad. Bij mijn vorige marathons had ik steeds drie weken te vroeg mijn topvorm."

Hij maakte in 2009 zijn debuut op de 42,195 kilometer in Amsterdam. Hij liep 2.15.01. Die tijd heeft hij nadien nooit verbeterd. "Ik zou er graag nog een minuut of drie vanaf halen. Ik heb op alle afstanden vanaf 1.500 meter wel een tijd gelopen waar ik tevreden mee ben, maar die tijd op de marathon klopt nog niet. Zo staat hij niet op mijn wensenlijstje."

Meer factoren

De marathon is dan ook een moeilijk te beheersen afstand. "Er spelen meer factoren mee dan alleen je conditie. Vorig jaar in Eindhoven voelde ik me sterk en ging ik voor een tijd onder de 2.14, maar het was bar slecht weer en niet te doen."

"Ik kon wel blijven doorvechten voor de titel. Dat gaf voldoening. Ook legde ik toen voor het eerst de afstand af zonder onderbreking. In de marathons daarvoor kreeg ik altijd kramp en moest ik soms wel vier of vijf keer even stoppen. Daar schiet je tijd niet mee op."

Overheersing

De Afrikaanse overheersing is inmiddels een gegeven. "Het gat met de Europese top wordt alsmaar groter", meent Stitzinger. "Terwijl het aantal Afrikanen dat toptijden loopt alsmaar groeit, zie je in Europa de kwaliteit teruglopen. Een aantal jaren geleden liepen nog tien Europeanen onder de 2.10, nu zijn het er nog drie."

"In Nederland zie je het ook. De massa groeit, maar er zijn steeds minder jonge atleten die zich volledig toeleggen op het hardlopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl