NOS SportAangepast

Franssen: hogere gewichtsklasse

"Het is mijn gewicht en ik ga nooit overstappen. Dat heb ik altijd al gezegd. Ik zal altijd in de -57 kilogram blijven."

Het waren enkele maanden geleden de duidelijke woorden die judoka Juul Franssen uitsprak. Nu stapt ze alsnog over naar een zwaardere gewichtsklasse, de categorie tot 63 kilogram.

De voornaamste reden daarvoor is de blessure die de judoka eerder dit jaar opliep bij een training. Ze viel en had geen gevoel meer in haar arm. Er werd zelfs even gevreesd voor haar topsportcarrière.

Omdat Franssen steeds vaker geblesseerd raakte zocht ze een psycholoog op. Ze stopte even met judoën om het plezier terug te vinden met als uitkomst dat ze verder gaat in de klasse tot 63 kilogram. "Ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet meer haalbaar is. Ik ben het ontgroeid, het is tijd voor een nieuwe stap."

"Mijn gezondheid staat voorop, dat is het belangrijkste. Die heeft veel te lijden gehad hieronder. Ik train omdat ik het maximale uit mijzelf wil halen en dat kon niet meer in de -57 kilo klasse, er moest echt een stap gezet worden."

Blanco papier

Nu Franssen overstapt, komt ze in dezelfde gewichtsklasse terecht als haar goede vriendin en topper in deze klasse, Anicka van Emden. Volgens Franssen levert dat geen problemen op. "Zij adviseerde mij om over te stappen omdat het voor mijn gezondheid het beste is."

Samen moeten ze gaan strijden voor één plek op de Olympische Spelen van Rio in 2016. "Maar eerst gaan we met mijn team kijken welke periode we nu in gaan en wat de plannen zijn. Ik heb een blanco papier en Anicka's papiertje staat helemaal vol, die heeft haar vizier helemaal op Rio. Dat heb ik helemaal niet. Anicka is de absolute nummer één en ik wil mij daar helemaal niet mee vergelijken. Maar ik heb het wel in m'n achterhoofd zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl