NOS SportAangepast

Jonge Mesu terug na bewogen jaar

Voor Niels Mesu was 2013 een jaar van tegenstrijdigheden. De jonge schaatser, die ook bij het skeeleren goed uit de voeten kan, won voor het eerst een marathon, maar het noodlot sloeg ook toe. Bij Mesu werd een melanoom (huidkanker) ontdekt. Na de operatie kreeg hij complicaties, waardoor hij ook nog eens bestraald moest worden.

Nu, ruim een jaar later, is Mesu weer gezond en kan hij de hele wereld weer aan. De 22-jarige schaatser heeft grote plannen. Dat bleek deze week op het trainingskamp in Erfurt waar hij met A Ware-Fonterra, het nieuwe team van coach Jillert Anema, was neergestreken. Hij noteerde op de 5.000 meter een tijd van 6.42,31. Voor wat het waard is: een verbetering van het Zeeuws record uit 2004.

"Vanaf vorig jaar september ging het beter", vertelt Mesu. "Ik was klaar met de bestralingen en ben gelijk op trainingskamp gegaan naar Inzell. De ene dag werd ik opgehaald uit het ziekenhuis met een limousine, de andere dag stond ik met mijn spullen klaar om te gaan trainen."

Talent

"Het klinkt heel arrogant misschien", bekent de Middelburger, "maar ik heb er geen moment over getwijfeld dat het team niet zou zien dat er toch wel talent in mij zat. Jillert was twee jaar eerder al naar mij toe gekomen. Ik was natuurlijk blij dat ik na zo'n winter kon aansluiten."

Bij A Ware-Fonterra staan Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen op de tien kilometer, en de marathontoppers Bob de Vries, Ingmar Berga en Arjan Stroetinga onder contract. Mesu kan zich optrekken aan de ervaring van zijn ploeggenoten. "Ik voel me beter dan ooit", zegt hij vol vertrouwen. "Echt een niveau dat ik niet eerder heb gehad, en dan wil je alleen maar hard schaatsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl