NOS SportAangepast

"Had na Londen al moeten stoppen"

Oud-international en volleybalcoach Bert Goedkoop is naar eigen zeggen twee jaar te laat gestopt als hoofdcoach van Beach Team Nederland (BTN). "Na de Olympische Spelen van Londen merkte ik al dat ik mijn passie niet meer kwijt kon in deze functie. Nu heb ik, ook naar aanleiding van kritiek van de coaches gezegd: ik doe heel graag een stapje terug."

Goedkoop is, zoals hij het zelf zegt, 'een beetje verdwaald' geraakt in zijn functie de afgelopen jaren. "Ik ben steeds meer als technisch directeur of hoofdcoach gaan functioneren. Maar daar ligt mijn kracht niet en daar krijg ik ook minder energie van. Ik kwam in deze functie steeds meer op afstand van de sporters te staan. Ik wil weer met een bal in mijn handen staan, met een groep sporters voor mijn neus. Het maakt niet uit of dat dames of heren zijn, indoor of beachvolleybal."

Kritiek

Goedkoop neemt afscheid van zijn functie na een evaluatie met de coaches van Beach Team Nederland. "Er was kritiek op mijn functioneren vanuit de coaches, en die kon ik ook wel delen", aldus de oud-bondscoach. "Dat ging vooral over de vorm van samenwerking en de manier waarop BTN nu verder moet."

"We zijn ruim acht jaar geleden begonnen vanaf nul. In de tussentijd hebben we een team opgebouwd met wereldkampioenen, Europees kampioenen en teams die zich steeds plaatsen voor de Olympische Spelen. Ik ben blij dat ik heb mogen helpen om het beachvolleybal zo ver te brengen, maar de volgende stap moet een ander zetten. Daar zijn andere kwaliteiten voor nodig die ik niet bezit. Het is eigenlijk meer een managementfunctie. Je moet een visie ontwikkelen: hoe kan het beachvolleybal nu de absolute top bereiken?"

Op het veld

De oud-international wil zich wel graag blijven inzetten voor de volleybalsport. "Het doet mij pijn dat er minder jongens aan het volleyballen zijn dan meiden. Er breken meer talentvolle dames door dan heren. Daar ben ik al een tijdje mee bezig, maar dat is nog niet tot een functie binnen de bond gekomen. Daar nemen we de komende maanden de tijd voor."

Duidelijk is dat Goedkoop in ieder geval weer actief wordt op het volleybalveld. De coach was eerder al indoorbondscoach van het Nederlandse vrouwen- en mannenteam. Bij de mannen was hij de laatste coach die zich wist te kwalificeren voor het WK (Argentinië in 2002) en de Olympische Spelen (Athene 2004). De volleybalbond is na het afscheid van Edwin Benne nog op zoek naar een nieuwe bondscoach voor het mannenteam.

Maar hoe de toekomst op het veld er voor Goedkoop precies uit gaat zien, kan hij nog niet zeggen. "Of dat in dienst van de bond is of in een andere positie, dat weet ik nog niet. Maar ik ga sowieso weer op het volleybalveld staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl