NOS SportAangepast

Brunel rukt op naar tweede plaats

Zeven boten zijn op 11 oktober in Alicante begonnen aan de Volvo Ocean Race. Na een week varen is er op weg naar Kaapstad, waar de eerste etappe finisht, nog nauwelijks tekening in de strijd die langs de West-Afrikaanse kust wordt uitgevochten.

De zeven identieke Volvo Ocean 65's hebben allemaal al aan de leiding gevaren en alleen de vrouwen van Team SCA moesten de laatste dagen terrein van betekenis prijsgeven. Het Dongfeng Race Team lag vrijdag vooraan in het veld, maar werd teruggeworpen door materiaalpech. De Chinese boot raakte een onbekend object, met een kapot roer als gevolg. Het roer werd ijlings vervangen, maar dat kon niet voorkomen dat Dongfeng terugviel naar de derde plaats.

Abu Dhabi Ocean Racing profiteerde van de malheur bij de concurrentie en schoof op naar de eerste plaats en ook de Nederlandse Brunel passeerde de Chinese boot. Vrijdag was Team Brunel van schipper Bouwe Bekking al van de zesde naar de derde plaats opgerukt.

Een bemanningslid van de Brunel moest zaterdag een frisse duik nemen in de zee. Het jacht was door wat puin gevaren, waarna een teamlid te water ging om vastzittend materiaal van de kiel te verwijderen. Ook de vrouwenboot Team SCA, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, ondervond enige vertraging op weg naar Kaapstad doordat er veel vuil aan de boot kleefde.

De boten moeten van Alicante naar Kaapstad 6.487 zeemijl (1 zeemijl = 1.852 meter) afleggen. De koploper heeft er nog zo'n 5.000 voor de boeg.

Stand van zaken op zaterdag 18 oktober 11.00 uur: 1. Abu Dhabi Ocean Racing (VAE), nog 5.008 zeemijl te gaan 2. BRUNEL (+ 8 zm) 3. Dongfeng (China) (+ 9 zm) 4. Vestas Wind (Denemarken) (+ 11 zm) 5. Alvimedica (Turkije) (+ 19 zm) 6. Mapfre (Spanje) (+ 21 zm) 7. SCA (Zweden) (+ 71 zm)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl