NOS NieuwsAangepast

Twijfels over akkoord Boko Haram

In Nigeria zijn twijfels gerezen over het staakt-het-vuren dat de regering gisteren met de islamitische terreurgroep Boko Haram heeft gesloten. Boko Haram heeft dat akkoord nog steeds niet bevestigd.

Afrika-correspondent Koert Lindijer zei in het Radio 1 Journaal dat de afspraken die bij een geheim overleg in Tsjaad zijn gemaakt, pas waarde hebben als ze door de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, in het openbaar zijn goedgekeurd.

Oplichter

Verder zegt Lindijer dat vrijwel niemand de man kent die namens Boko Haram met de regering onderhandelde. Mensen die bij eerdere besprekingen waren, zeggen dat de regering zich misschien wel in de maling heeft laten nemen door een oplichter.

Of dat zo is moet worden afgewacht. Het kan ook zijn dat de regering met meer 'gematigde' groepen binnen Boko Haram heeft onderhandeld. Dat zijn groepen die niet vanuit religieuze motieven de wapens hebben opgenomen, maar uit frustratie over werkloosheid en achterstelling, zegt Lindijer.

Als er alleen met gematigde groepen is gesproken, is de kans klein dat Abubakar Shekau de afspraken die in Tsjaad zijn gemaakt, goedkeurt. Hij voert ook de radicale groepen binnen Boko Haram aan: dat zijn de groepen die verwantschap voelen met IS in Irak en Syrië en die in Noord-Nigeria een kalifaat willen vestigen. "Met die groepen zal het inderdaad heel moeilijk worden om compromissen te sluiten", zegt Lindijer.

Meisjes

De regering van Nigeria heeft gisteravond een staakt-het-vuren afgekondigd en zegt dat Boko Haram hetzelfde heeft gedaan.

Volgens een medewerker van president Goodluck Jonathan is verder afgesproken dat de 219 schoolmeisjes, die een half jaar geleden werden ontvoerd, in principe volgende week worden vrijgelaten. Hoe dat gebeurt moet nog worden uitgewerkt.

Daarna zouden er vredesonderhandelingen moeten beginnen. Die moeten een eind maken aan de al vijf jaar durende strijd met Boko Haram. Daarbij zijn meer dan 10.000 doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl