NOS SportAangepast

Amsterdam hoopt op strijd

Zondagochtend om half tien start in Amsterdam de tweede grote marathon van ons land. Waar Rotterdam jaagt op een mondiale toptijd, ligt dat in Amsterdam anders. "Voor onze marathon is het belangrijkste dat er strijd is", zegt racedirecteur Cees Pronk. "Daarom kiezen wij al jaren voor een breed veld van toplopers, die zo lang mogelijk bij elkaar blijven en duelleren om de winst."

Pronk kent de beperkingen in de hoofdstad. "We hopen dat ze uitkomen op een parcoursrecord. Van een wereldrecord mogen we dromen, maar dat is niet realistisch", vindt Pronk. "We zullen daar ook niet op inzetten, want dan moeten we als organisatie andere keuzes maken. Dan moet je een echte wereldtopper aantrekken."

Omstandigheden

Maar ook de kans op een parcoursrecord is volgens atletenmanager Jos Hermens klein. "Het wordt mogelijk twintig graden. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid en de wind wordt een toptijd lastig. Voor de recreanten dreigt zelfs uitdroging. Die zullen echt goed moeten drinken tijdens de wedstrijd.''

Hermens stuurt de Afrikaanse toplopers niettemin weg op het schema van het parcoursrecord, dat met 2.05.36 in handen is van de Keniaan Wilson Chebet. De drievoudig winnaar is ook zondag weer kandidaat voor de zege, evenals tweevoudig wereldkampioen Abel Kirui en de Ethiopiër Ayele Abshiro, die op papier met een persoonlijk record van 2.04.23 de snelste is.

"We laten ze in het begin misschien een iets lager tempo lopen dan gepland, maar dat zien we wel. Het hangt ook af van hoe de wind staat", houdt de oud-atleet nog een slag om de arm.

Windgevoelig

Het liefst zou Hermens het parcours helemaal op de schop nemen. "Het is nu te bochtig en ook windgevoelig, waardoor het niet geschikt is voor tijden die in de buurt komen van het wereldrecord. Ik zou wel eens een heel nieuw traject willen uitzetten, met de Dam en de Vijzelgracht erin bijvoorbeeld, maar dat is helaas voor de gemeente Amsterdam onbespreekbaar.''

Over het deelnemersveld heeft Hermens daarentegen niet te klagen. "We hebben acht atleten die onder de 2.07 hebben gelopen. Het wordt een grote kopgroep, dus we gaan voor het parcoursrecord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl