NOS NieuwsAangepast

Orkaan trekt over Bermuda heen

De orkaan Gonzalo heeft de Bermuda-eilanden bereikt. In een groot deel van het gebied is de stroom uitgevallen.

De orkaan heeft iets minder kracht dan boven zee, maar treft de eilanden met harde windstoten en slagregens. De overheid adviseert bewoners om binnen te blijven. Gouverneur Ferguson riep mensen op voor elkaar te zorgen. "Ik wens iedereen het allerbeste voor de komende 24 uur", zei hij in een noodbericht.

Door de orkaan zijn bomen omgewaaid en elektriciteitskabels geknapt. Het grootste ziekenhuis van de eilandengroep is beschadigd. Een deel van het dak ligt eraf en er is waterschade.

Twee orkanen

De verwachting is dat de meeste schade zal worden veroorzaakt door het stijgende water en grote golven. Pas als het licht wordt, wordt de omvang van de schade duidelijk.

Het is de tweede orkaan binnen een week die over het eiland trekt. De orkaan Fay richtte ook al veel schade aan en de rommel was nog niet opgeruimd toen Gonzalo zich aandiende. Volgens een Amerikaanse orkaandeskundige komt het zelden voor dat twee orkanen zo snel achter elkaar over hetzelfde gebied razen.

De verwachting is dat de orkaan wat afzwakt en als tropische storm verder trekt richting Newfoundland en over de Atlantische Oceaan.

Fabian

Eerder deze week verongelukte een man op het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten door de orkaan. Dat eiland werd vrijwel onaangekondigd getroffen door Gonzalo.

De Bermuda-eilanden hebben vaker te maken met heftige tropische stormen. In 2003 werd de eilandengroep getroffen door de orkaan Fabian. Die was even krachtig als Gonzalo en richtte voor 235 miljoen euro schade aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl