NOS NieuwsAangepast

Beurs sluit weer eens met winst

De Amsterdamse beurs sloot vandaag weer in het groen, met een plus van 2,85 procent. Dat is voor het eerst sinds de forse beursval, die afgelopen dinsdag werd ingezet.

De AEX staat nog wel veel hoger dan tijdens het dieptepunt van de crisis, maar de winst van het afgelopen jaar is binnen twee weken verdampt. Minister Dijsselbloem van Financiën noemt die beursval een "correctie" van de koersen. Hij vindt het nog te vroeg om te spreken van een nieuwe crisis.

Zeepbellen

Dinsdag 7 oktober zette de daling in. Die dag waarschuwt De Nederlandsche Bank voor zeepbellen. De koersen zouden te snel gestegen zijn, sneller dan de reële economie. Nog dezelfde dag stelt de IMF de groeiverwachting voor onder meer Nederland naar beneden bij. Ook komt Duitsland, de motor van Europa, met tegenvallende productiecijfers.

Er volgt meer slecht nieuws. Op 9 oktober waarschuwt het IMF dat de kans op een nieuwe recessie in de eurozone is gestegen. Op 10 oktober zakt de koers voor het eerst sinds augustus onder de 400 punten.

Dieptepunt

Na tegenvallende productiecijfers in de eurozone en specifiek uit Duitsland zet de daling door tot het voorlopige dieptepunt gisteren: 376.26 punten. Dat was ruim een halve punt onder het vorige dieptepunt, in december vorig jaar.

Maar in de loop van de dag begon de beurs weer op te krabbelen, om vandaag dus weer terug te veren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl