NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse schrik om ebola

In de Verenigde Staten zit de schrik om ebola er goed in. Het begon vorige week met de dood van de Liberiaan Thomas Duncan, die in een ziekenhuis in Dallas bezweek aan het ebolavirus.

Op dit moment worden in de VS vier ebola-patiënten behandeld. Twee van deze patiënten zijn verpleegkundigen. Dat uitgerekend zij besmet zijn geraakt en het feit dat een van de verpleegkundigen na de besmetting nog met het vliegtuig heeft gereisd, heeft de angst voor het virus alleen maar vergroot.

Scholen dicht

In Belton, Texas zijn drie scholen tijdelijk gesloten omdat een aantal leerlingen in hetzelfde vliegtuig zat als een van de besmette verpleegsters. Deze Amber Vinson vloog op en neer tussen Dallas en Cleveland. Terwijl ze, zo bleek later, met ebola besmet was.

Alle passagiers van deze vluchten worden nu opgespoord. Zelfs de passagiers die daarna in hetzelfde toestel hebben gezeten, worden gewaarschuwd.

De kans dat deze passagiers daadwerkelijk zijn besmet, is volgens deskundigen zeer klein, maar in de VS nemen ze het zekere voor het onzekere. De schoolgebouwen en schoolbussen van de scholen in Belton worden ontsmet. Twee leerlingen moeten 21 dagen thuis in quarantaine blijven. Het cabinepersoneel van het toestel mag voorlopig niet werken.

Ook in Cleveland neemt een school voorzorgsmaatregelen. Een leraar zou aan boord van een 'besmette' vlucht hebben gezeten. Het gebouw waar hij lesgeeft is gesloten en wordt ontsmet.

Trouwen

In Cleveland worden zeven mensen in quarantaine gehouden, omdat ze daar contact hebben gehad met de zieke verpleegkundige. De vrouw bezocht een bruidswinkel, omdat ze plannen had om te gaan trouwen. De winkel is inmiddels gesloten en zal ook worden ontsmet.

Een laborante die in het medische team zat dat Thomas Duncan verpleegde, wordt op dit moment vastgehouden op een cruiseschip. Het schip ligt in quarantaine voor de kust van Belize. De passagiers mogen het schip niet verlaten. Een hoop paniek, terwijl de vrouw geen enkel symptoom vertoont.

Wall Street

Ook bij investeerders slaat de angst toe. Ze zijn bang dat mensen uit angst voor besmetting voorlopig niet meer durven te vliegen. De aandelen van de grote luchtvaartmaatschappijen zijn met 5 tot 8 procent gedaald.

Op een aantal grote vliegvelden in de Verenigde Staten worden passagiers uit West-Afrika inmiddels gescreend. Volgens sommige politici gaat dat niet ver genoeg. Zij willen dat alle vluchten uit de besmette landen worden stopgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl