NOS NieuwsAangepast

"Enorme energie-investering België"

België moet massale investeringen doen in de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales, om de stijgende vraag van energie bij te benen. Dat heeft het Belgisch Federaal Planbureau (FP) berekend. De komende 35 jaar moet de energieproductie elk jaar met ongeveer 1250 megawatt opgeschaald worden en dat gaat België zo'n 62 miljard euro kosten.

Eén kernreactor per jaar

België heeft ervoor gekozen om over tien jaar af te stappen van kernenergie en wil in de toekomst vooral meer duurzame energie gebruiken. Maar tegelijkertijd stijgt de vraag naar energie. En dus moet in de periode 2010-2050 in totaal 51.000 megawatt aan nieuwe capaciteit geïnstalleerd worden. Dat is hetzelfde als 40 kernreactoren.

De investeringen zijn nodig om de verouderde centrales te vervangen, de toenemende vraag naar elektriciteit op te vangen en om een back-up op te bouwen. Naast de massale investeringen moet er ook op grote schaal energie uit buurlanden worden geïmporteerd om aan de energievraag te voldoen.

Kapotte centrales

België heeft twee kerncentrales: Doel (bij Antwerpen, enkele kilometers van de Nederlandse grens) heeft vier reactoren en Tihange (in de provincie Luik) heeft er drie.

Maar drie van de zeven reactoren liggen stil door haarscheurtjes in de wanden van de reactorvaten. Daardoor is de productie ongeveer de helft lager. De reactoren Doel 1 en 2, die kleiner zijn dan de andere vijf, worden bovendien volgend jaar buiten gebruik gesteld omdat ze verouderd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl