NOS NieuwsAangepast

Porosjenko: gasdeal dichterbij

Rusland en Oekraïne hebben de basis gelegd voor een deal over de levering van gas. President Poetin sprak vandaag met president Porosjenko in Milaan. Na afloop liet Poetin de pers weten dat ze het eens zijn geworden over "de basisprincipes van een gascontract".

De basis is er, zeggen de twee leiders, maar de details zijn nog niet ingevuld. Het betekent dus nog niet dat Oekraïne weer gas krijgt uit Rusland. Poetin en Porosjenko praatten met elkaar in de zijlijn van de ASEM-top in Milaan, een overleg tussen EU-landen en Aziatische landen.

Geen gas

Oekraïne krijgt sinds juni geen gas meer van Rusland omdat de rekeningen niet meer werden betaald. Daarna haalde Oekraïne tijdelijk gas uit Polen, Hongarije, Slowakije en Noorwegen.

Vorige maand werd al bekend dat Rusland en Oekraïne dicht bij een gasdeal zouden zijn. Er werd toen gezegd dat er al een akkoord lag wat beide landen nog moesten goedkeuren.

Onduidelijk

Het is overigens volstrekt de vraag of er nu wel een echt akkoord komt. Volgens de Russische energieminister zijn de landen het erover eens dat Oekraïne komende winter 385 dollar per 1000 kubieke meter gaat betalen, 100 dollar minder dan Rusland eerst wilde. Ook zou Oekraïne bereid zijn om gasleveranties vooraf te betalen.

Maar Oekraïne heeft dit niet bevestigd. Het is sowieso onduidelijk waar het geld vandaag moet komen. Oekraïne zit op zwart zaad. En Poetin heeft steeds duidelijk gezegd dat het land geen gas meer op krediet krijgt en zijn schulden ter grootte van 4,5 miljard dollar moet terugbetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl