NOS NieuwsAangepast

Autoverkoop Europa stijgt flink

In september zijn in de Europese Unie 6,4 procent meer auto's verkocht dan een jaar eerder. Het is al de dertiende maand op rij dat de Europese automarkt groeit, blijkt uit cijfers van branche-organisatie ACEA.

In Nederland werden juist een stuk minder auto's verkocht. Hier daalde de autoverkoop met 3,8 procent naar 30.214. In de eerste negen maanden van dit jaar was de daling zelfs 5,2 procent, terwijl de verkoop in de hele EU in die periode met 6,1 procent steeg.

Achterblijver

Daarmee blijft de Nederlandse automarkt achter bij alle andere landen in de EU. In Duitsland werden er in september 5,2 procent meer auto's verkocht, in Frankrijk 6,3 procent en in België 4,3 procent.

Nederlanders blijven voorzichtig met grote aankopen. Maar de belangrijkste oorzaak van de verkoopdaling is dat er vorig jaar om fiscale redenen buitengewoon veel auto's werden gekocht. Nederlanders wilden nog profiteren van de lage bijtelling op veel auto's. Die gunstige regels stopten op 1 januari.

Sterke merken

Volkswagen was in september het best verkopende automerk in de EU. Het bedrijf verkocht 142.000 auto's, waarmee het 11,5 procent van de Europese automarkt in handen had. Opel (92.000) kwam op de tweede plaats en Renault (78.000) op de derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl