NOS NieuwsAangepast

OM: werkstraf agent voor ongeluk

Het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland eist een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van een half jaar tegen een agent die in Apeldoorn een vrouw doodreed.

De agent was in oktober 2013 met een collega in een politiebus onderweg naar een misdrijf. Hij haalde een snelheid van 130 kilometer per uur, waar maximaal 50 mag worden gereden.

Zonder sirene

Volgens het OM reed de agent in de politiebus zonder sirene en zwaailicht. Vorig jaar werd gemeld dat de agent in eerste instantie wel waarschuwingslichten aan had gezet, maar die uitzette om de verdachte niet te waarschuwen.

De politiebus raakte vervolgens de auto van een vrouw, die daardoor tegen een boom reed en dodelijk verongelukte.

Verwijtbaar

De officier van justitie vindt het "zorgelijk en verwijtbaar" dat de agent met zo'n hoge snelheid heeft gereden en zich daar volgens zijn eigen verklaring niet van bewust was. De politie mag in noodsituaties in de bebouwde kom 90 kilometer per uur rijden, maar alleen met sirene en zwaailichten.

Ook heeft de agent geen overleg gevoerd met de meldkamer over de hoge snelheid. Volgens het OM is hij dan ook schuldig aan het veroorzaken van het ongeval met dodelijke afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl