NOS NieuwsAangepast

Koenders: geen eenvoudige klus

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Koenders vindt dat Nederland en de wereld de afgelopen tijd zijn veranderd. "We weten dat veel Nederlanders zorgen hebben over de conflicten aan de rand van Europa, over extremisme en over mensenrechten en die zorgen deel ik", zei hij.

De 56-jarige Koenders werd vanochtend door koning Willem-Alexander beëdigd als minister van Buitenlandse Zaken. Zijn voorganger Timmermans, die naar de Europese Commissie vertrekt, is "op de meest eervolle wijze ontslag verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan de Koning en het Koninkrijk bewezen". Dat is de gebruikelijke formulering bij bewindslieden die opstappen. Eerder vandaag had Koenders het gesprek dat kandidaat-ministers altijd voeren met de premier.

Kansen

Koenders prees Timmermans als een minister die Nederland zeer kundig heeft vertegenwoordigd. Koenders staat naar eigen zeggen niet voor een eenvoudige klus, maar hij zei dat er veel mogelijkheden en kansen voor Nederland liggen en dat hij zich daarvoor met verve zal inzetten.

De nieuwe minister heeft volgende week al allerlei ontmoetingen, bijvoorbeeld met de secretaris-generaal van de NAVO en met de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland.

Ervaring

Koenders heeft veel ervaring met buitenlands beleid. Hij was drie jaar minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het vierde kabinet-Balkenende. Van 1997 tot 2007 zat hij voor de PvdA in de Tweede Kamer. In die tijd hield hij zich vooral bezig met Buitenlandse Zaken. Ook was hij lid van de enquêtecommissie-Srebrenica.

Koenders had ook verscheidene internationale functies. De afgelopen tijd leidde hij de VN-vredesmacht in Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl