NOS NieuwsAangepast

"Pas op voor nieuwe Koude Oorlog"

De voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft de Russische president Vladimir Poetin en de westerse leiders gewaarschuwd voor een nieuwe Koude Oorlog. In een interview roept hij beide kampen op om toenadering te zoeken.

Gorbatsjov (83) uitte zijn bezorgdheid in een interview met de Russische staatskrant Rossiyskaya Gazeta. Woensdag liet president Poetin de Amerikaanse regering weten dat een ruzie tussen de grote kernmachten over Oekraïne de mondiale stabiliteit zou bedreigen. "We moeten niet meegesleept worden in een nieuwe versie van de Koude Oorlog", reageerde Gorbatsjov op Poetins uitlatingen.

Gezamenlijke uitdagingen

"De eerste stap is stoppen met de wederzijdse beschuldigingen en het opheffen van de sancties." Volgens Gorbatsjov hebben Rusland en het Westen meer gezamenlijke uitdagingen dan tegenstellingen. Daarmee doelt hij op het ebola-virus, de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en de instabiliteit van Irak en Syrië. "Met een gezamenlijke aanpak van deze problemen kunnen we weer op één lijn komen. Het zal niet makkelijk zijn, maar er is geen andere weg."

Gorbatsjov was van 1990 tot 1991 de laatste president van de Sovjet-Unie. In het Westen wordt hij geëerd voor zijn democratische hervormingen en het vreedzaam ten val brengen van het communisme. In 1990 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

In Rusland is Gorbatsjov een stuk minder populair. Daar houden veel mensen hem verantwoordelijk voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de onstuimige jaren die volgden.

Berlijn

Momenteel ligt Gorbatsjov in het ziekenhuis. Zijn woordvoerder wilde niet zeggen waarom. Op 9 november zal de voormalige president aanwezig zijn in Berlijn, tijdens de 25-jarige viering van de val van de Muur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl