NOS NieuwsAangepast

"Hulpverleners met rug tegen muur"

Hulporganisatie Cordaid noemt het schandalig dat hulpverleners die naar Sierra Leone willen afreizen hun verzekeringen niet rond krijgen. "Zorgverzekeraars nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid niet", zei Remco van der Veen, hoofd van de afdeling gezondheidszorg in het NOS Radio 1 Journaal.

"Er wordt constant opgeroepen om de West-Afrikaanse ebola-landen te ondersteunen, maar wij lopen tegen problemen aan als we onze mensen willen verzekeren voor een eventuele repatriëring", zei Van der Veen.

Nijpend

Volgens hem is de situatie in Sierra Leone nijpend en is dringend hulp van buitenaf nodig. "De lokale organisaties kunnen de problemen niet aan. Mensen die overleden ebola-patiënten moeten begraven zijn in staking omdat ze al twee maanden geen salaris hebben gekregen. De epidemie nadert met rasse schreden de buitenwijken van de hoofdstad Freetown."

Zonder extra hulpverleners komen de landen en de lokale organisaties er volgens Van der Veen niet uit. Vandaag was hij samen met Afrikaanse ondernemers, ministers en ambassadeurs op een conferentie in Leiden om de problematiek te bespreken. "We hebben een petitie opgesteld die we morgen gaan overhandigen aan de speciale ebola-ambassadeur Hans Docter. We willen druk uitoefenen op de overheid om garanties te geven. De nood is hoog. We moeten snel weten of de verzekeraars de kosten voor repatriëring wel of niet gaan dekken."

Rug tegen muur

Het gebrek aan hulpverleners en medisch personeel in Sierra Leone heeft ook gevolgen voor de reguliere gezondheidszorg. "Het wantrouwen van de bevolking is groot. Mensen met malaria blijven thuis omdat ze bang zijn dat ze in de klinieken in aanraking komen met ebola. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen met complicaties. Mensen en kinderen gaan onnodig dood. Er zit een epidemie achter de ebola-epidemie die gestopt moet worden."

Mocht Cordaid er niet uitkomen met zijn eigen verzekeraar AON, kunnen er volgens Van der Veen zeer waarschijnlijk geen hulpverleners worden uitgezonden. "We kunnen mensen niet met hun rug tegen de muur zetten en ze onverzekerd naar Sierra Leone laten gaan."

Minister Schippers van Volksgezondheid liet vandaag weten te gaan praten met hulporganisaties en verzekeraars over verzekeringen voor hulpverleners in ebola-gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl