NOS NieuwsAangepast

China wil geen 'immorele' kunst

De Chinese president Xi Jinping heeft beeldende kunstenaars, acteurs en schrijvers in zijn land opgeroepen zich aan socialistische waarden te houden. De president waarschuwde in een toespraak dat hun werk niet "de vieze lucht van geld" mag hebben, meldt de BBC op basis van Chinese media. Volgens Xi Jinping zou het najagen van winst afbreuk doen aan de artistieke en morele waarde van hun werk.

Kunstwerken moeten volgens de president zijn als "zonneschijn bij een blauwe hemel en een bries in de lente die de geest inspireren, het hart verwarmen, de smaak ontwikkelen en onwenselijke werkwijzen opruimen." Zij moeten ook vaderlandsliefde uitstralen en de "juiste" visie op de Chinese geschiedenis en cultuur verspreiden.

De Chinese overheid controleert kunstenaars streng. De wereldberoemde kunstenaar Ai Weiwei bijvoorbeeld mag vanwege zijn kritiek op de communistische regering niet naar het buitenland reizen. Zo werd hij in 2011 gearresteerd, omdat hij een oproep had gedaan aan de Chinese bevolking om net als in de Arabische wereld in opstand te komen. Hij werd daarna onder huisarrest geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl