NOS NieuwsAangepast

"Ebola-arts helpen met verzekering"

Het kabinet gaat met hulporganisaties en verzekeraars praten over verzekeringen voor hulpverleners in ebola-gebieden. Die hulpverleners kunnen nu geen aanvullende verzekering afsluiten. Daardoor draaien hun werkgevers bij besmetting op voor de hoge kosten van repatriëring.

"Uiteraard ligt de eerste verantwoordelijkheid voor het uitzenden van hulpverleners bij de hulporganisatie en de verzekeraar", zegt een woordvoerder van Schippers "Maar de overheid voelt zich verplicht om hulpverleners die in problemen komen optimaal te helpen."

Constructieve rol

Schippers zegt dat het kabinet zal luisteren naar de problemen van hulporganisaties en dat ze contact houdt met het Verbond van Verzekeraars om knelpunten te bespreken. "Alle betrokken partijen hebben gezegd een constructieve rol te zullen spelen", aldus haar woordvoerder.

EU-ministers van Volksgezondheid hebben vandaag op een vergadering in Brussel afgesproken dat er extra controleurs worden gestuurd naar ebola-landen. Die gaan helpen met het verbeteren van de screening van vertrekkende reizigers.

Frankrijk en Engeland vinden dat onvoldoende. Ze controleren passagiers zelf bij aankomst. Volgens Schippers hebben ebola-controles op Schiphol weinig zin, omdat er niet rechtstreeks vanuit het risicogebied op Nederland wordt gevlogen.

Geen epidemie

De minister denkt dat het niet uit te sluiten is dat er een besmet persoon opduikt in Nederland. "Maar onze gezondheidszorg is uitstekend, het zal in Nederland nooit een epidemie worden."

De EU-landen hebben verder afgesproken dat ze bij het evacueren van besmette patiënten beter gaan samenwerken. Het ene land levert bijvoorbeeld een vliegtuig en het andere stelt een ziekenhuis ter beschikking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl