NOS NieuwsAangepast

"Verrassende uitspraak wiettelers"

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vindt de uitspraak van de rechtbank in Groningen om twee wiettelers geen straf op te leggen "verrassend". Hij wil verder niet inhoudelijk ingaan op de zaak, dat is volgens hem aan het Openbaar Ministerie. Het OM gaat in de zaak in hoger beroep.

Vanmiddag werden een man en een vrouw uit Bierum schuldig bevonden aan het kweken van hennep, maar zij kregen geen straf opgelegd. Opstelten vindt de uitspraak opmerkelijk, omdat een vergelijkbare zaak in Leeuwarden laatst wel tot een veroordeling en een straf leidde, zei hij in de Tweede Kamer.

De straf heeft volgens hem geen consequenties voor het huidige beleid om het telen van cannabis illegaal te houden.

Baanbrekend

D66'er Berndsen noemt de uitspraak "baanbrekend". Volgens haar is het huidige beleid door de uitspraak van de rechter niet langer houdbaar. D66 is al langer voor regulering van wietteelt, omdat de partij denkt dat dit overlast en gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan bij het kweken tegengaat.

Ook Van Tongeren van GroenLinks staat achter de uitspraak. Zij noemt het "terecht", omdat de wiettelers teelden voor coffeeshops. "Het wordt steeds duidelijker dat het wietbeleid van Teeven en Opstelten niet deugt", stelt ze.

Zowel D66 als GroenLinks vindt dat gemeenten die willen experimenteren met gereguleerde teelt die ruimte moeten krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl