NOS NieuwsAangepast

Europa stuurt extra ebolacontroleurs

De EU stuurt extra controleurs naar de landen waar ebola voorkomt. Dat maakt extra controles op luchthavens in Europa overbodig.

Die komen er dan ook niet op Schiphol, zei minister Schippers na een vergadering met collega-ministers in Brussel. Als passagiers vertrekken uit landen waar ebola voorkomt, is een controle op de plaats van aankomst eigenlijk niet zo nodig, zei ze.

Informatielijn

Frankrijk laat passagiers die uit Guinee komen wel extra screenen. Ook op luchthavens in Groot-Brittannië worden vluchten uit risico-gebieden grondig gecontroleerd, net zoals dat ook in de Verenigde Staten gebeurt.

"Het grote verschil is dat die landen rechtstreeks vliegen op de getroffen landen en Nederland niet", zegt Schippers.

Er komt in Nederland een informatielijn voor mensen met vragen over ebola en de risico's op besmetting. Die informatielijn wordt opgezet door het RIVM.

Robuust

Volgens de minister zijn ebola-gevallen in Nederland niet uit te sluiten, maar ze zegt dat we hier "een robuuste gezondheidszorg" hebben die dat heel goed aankan. "Het is niet nodig om daarover in paniek te raken."

De EU-landen hebben ook afgesproken dat ze bij het evacueren van besmette patiënten beter gaan samenwerken. Het ene EU-land levert bijvoorbeeld een vliegtuig en het andere stelt een ziekenhuis ter beschikking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl