NOS NieuwsAangepast

Vertrek Eurlings unaniem besluit

Een dag na de aankondiging van het vertrek van topman Camiel Eurlings bij KLM wordt duidelijker hoe dat vertrek tot stand is gekomen. Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat het besluit van de raad van commissarissen om hem weg te sturen unaniem is geweest.

Al in september zou de raad overeen gekomen zijn dat Eurlings weg moest, omdat hij het niet voldoende voor elkaar kreeg om de belangen van KLM te verdedigen. De luchtvaartmaatschappij verkeert in zwaar weer, en het vertrouwen dat Eurlings het tij zou kunnen keren was weg.

Het verhaal gaat dat de subtop van het bedrijf oud-minister Eurlings, die als buitenstaander binnenkwam, al vanaf het begin tegenwerkte. Reinier Castelijn, voorzitter van vakbond de Unie zegt dat hij mede daardoor zijn plannen niet waar kon maken. Anderen wijzen erop dat Eurlings zelf te weinig aanwezig was en simpelweg geen zichtbare resultaten boekte.

Motie van wantrouwen

De raad van commissarissen en Eurlings hadden gisteren een gesprek. Breekpunt zouden volgens bronnen dicht bij Eurlings uiteindelijk de komende cao-onderhandelingen zijn geweest. Eurlings wilde het KLM-personeel meer ontzien dan volgens de anderen mogelijk was. Hij merkte dat hij daarin alleen stond.

Hoewel zijn contract pas op 14 maart afloopt, verscheen na het gesprek op de site van KLM een persbericht waarin stond dat Eurlings en de raad van commissarissen gezamenlijk besloten hadden dat hij per direct zou terugtreden. Het zou Eurlings zelf zijn geweest, die besloot meteen op te stappen.

Ontslagvergoeding

Bij de woordvoering van KLM wil niemand de gang van zaken toelichten. Daarnaar gevraagd laat het bedrijf weten dat de ontslagvergoeding van Eurlings conform de afspraken zal zijn.

In het jaarverslag van KLM is terug te vinden dat het bedrag maximaal een jaarsalaris is, afhankelijk van hoe lang zijn aanstelling heeft geduurd. Zijn salaris was 475 duizend euro per jaar.

Toekomst familie

De grote vraag die nu leeft bij de bonden en het personeel van het bedrijf is of de lijn: "keeping the family together" vastgehouden wordt. Die lijn bestaat uit het vermijden van gedwongen ontslagen. Om dat te bereiken is tot nu toe geprobeerd reorganisaties op te lossen door natuurlijk verloop en het schuiven met functies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl