NOS SportAangepast

Davydenko beëindigt loopbaan

Nikolaj Davydenko heeft zijn professionele loopbaan beëindigd. De 33-jarige tennisser uit Rusland zegt het fysiek niet meer aan te kunnen op topniveau actief te blijven.

De voormalig nummer drie van de wereld (november 2006) stond bekend om zijn snelle voetenwerk, gecombineerd met aanvallende groundstrokes. Hoogtepunt in zijn loopbaan was het winnen van de World Tour Finals in 2009 door Juan Martin del Potro in de eindstrijd te verslaan.

Nooit een grandslamfinale

Davydenko bereikte nooit de finale van een grandslamtoernooi, maar stond wel vier keer in de halve finales: op Roland Garros in 2005 en 2007 en op de US Open in 2006 en 2007. De Rus won in totaal 28 titels, waaronder drie masterstoernooien. Ook won hij met Rusland in 2006 de Davis Cup.

Dit jaar speelde Davydenko - inmiddels afgezakt naar de 244ste plaats op de wereldranglijst - zijn laatste wedstrijd in de eerste ronde op Roland Garros. Hij verloor toen in drie sets van Robin Haase.

Niveau en blessures

Naar eigen zeggen had Davydenko na die partij zijn keuze gemaakt. "Ik voelde dat ik niet meer mijn normale niveau had. Ik trainde toen nog twee keer per dag, maar ik voelde dat ik niet meer de resultaten kon boeken die ik graag wilde."

"De laatste paar jaar kwakkelde ik met blessures. Het is moeilijk om er over te praten, maar dit is het juiste moment om ermee te stoppen", zei Davydenko, die in januari 2013 in Doha zijn laatste finale speelde. Hij ambieert nu een functie in het bedrijfsleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl