NOS NieuwsAangepast

Gratis trouwen is 'te populair'

Gratis trouwen is zo populair dat de kosten voor de gemeente te hoog oplopen. Steeds meer stellen maken gebruik van de mogelijkheid om gratis te trouwen. Een jaar of zes geleden was dat 3-4 procent van de koppels, nu is dat gestegen tot 20 procent.

Een forse stijging, waar de gemeenten mee in hun maag zitten. Zij draaien namelijk op voor de kosten van deze huwelijken. Die bedragen ongeveer 400 euro.

Zo moet er een ambtenaar van de burgerlijke stand worden betaald om het huwelijk te voltrekken, een bode om de gasten te ontvangen en iemand om de zaal in te richten en de muziek te draaien. Gemeenten moeten de ceremonie versoberen om de kosten in de hand te houden. Steeds meer gemeenten gaan over tot een simpel jawoord aan de balie.

Huwelijksreis

Het gratis huwelijk was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die geen geld hadden om te trouwen, zegt Joep Schulten van de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken. Begin vorige eeuw is vastgesteld dat iedereen dezelfde mogelijkheid moet hebben om te trouwen.

"Je ziet nu een verschuiving van mensen die weinig geld hebben naar koppels die het geld simpelweg liever in hun huwelijksreis steken," zegt Schulten. De vereniging heeft vorig jaar een inkomenstoets voorgesteld om te kijken of iemand in aanmerking komt voor een gratis huwelijk.

Gemeenten zijn volgens Schulten wettelijk verplicht om minimaal twee gratis huwelijken per week te voltrekken. Maar de wachtlijsten lopen op tot zes maanden. Er zijn zelfs mensen die uitwijken naar andere gemeenten als de wachtlijst in hun eigen gemeente te lang is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl