NOS NieuwsAangepast

10 vragen over veranderingen zorg

Vandaag begint een grote voorlichtingscampagne om Nederland voor te bereiden op de veranderingen in de zorg per 1 januari 2015. Verslaggever Marc-Robin Visscher was vanochtend bij de helpdesk in Den Haag waar de eerste vragen binnenkwamen. Tien voorbeelden van vragen die daar worden gesteld:

1. Heel veel dingen gaan tegenwoordig met de computer. Ik heb geen computer, wat moet ik doen?

Daarom is er vanaf vandaag een landelijk telefoonnummer. U kunt hulp vragen bij uw gemeente of bijvoorbeeld in een buurthuis in uw woonplaats.

2. Ik krijg nu twee keer per week activiteitenbegeleiding. Krijg ik die volgend jaar nog?

Als u daar een indicatie voor heeft, krijgt u die dagbesteding straks ook nog zolang de indicatie geldt.

3. Er is nu een landelijk telefoonnummer. Waar kan ik terecht in mijn eigen gemeente voor informatie?

Veel gemeenten hebben een eigen informatienummer geopend. Ook is er op de websites van gemeenten veel informatie te vinden. Als u er niet uitkomt, kunt u terecht bij uw gemeenteloket.

4. Elke dag komt iemand mij helpen met mijn steunkousen en om medicijnen te geven. Komen die mensen volgend jaar ook nog?

Ja, ook hier geldt het overgangsrecht. Steunkousen aantrekken valt onder verzorging. Medicijnen toedienen valt onder verpleging. Beide vormen van zorg gaan over naar de Zorgverzekeringswet. Mensen behouden hun zorg onder het overgangsrecht, zolang de indicatie geldig is.

5. Mijn moeder is dementerend. Ze woont nu nog zelfstandig, maar dit gaat niet lang meer goed. Kan zij volgend jaar naar een verzorgingshuis?

Uw moeder moet daarvoor, zoals nu ook al het geval is, een indicatie krijgen. In de eerste instantie vind dit gesprek plaats met haar verpleegkundige of huisarts. Afhankelijk van de zorg die zij nodig heeft, krijgt zij een indicatie.

6. Ik heb een beperking en wil verhuizen naar een andere gemeente. Maar die gemeente wil mijn indicatie niet overnemen. Kan dat?

Nee. Onder het overgangsrecht zijn gemeenten verplicht bestaande indicaties over te nemen.

7. Ik krijg huishoudelijke hulp. Blijft die bestaan, of moeten mijn kinderen straks komen helpen?

In 2015 wordt deze vorm van hulp vergoed door de gemeenten. De gemeente kan aan u vragen of er alternatieven zijn, bijvoorbeeld hulp van uw kinderen, vrienden of buren.

8. Ik word elke dag opgehaald met een busje om naar dagbesteding te gaan. Hoe gaat dat volgend jaar?

Gemeenten blijven verantwoordelijk voor het vervoer van hulpbehoevenden.

9. Ik heb een persoonsgebonden budget (PGB). Houd ik dat?

Er zijn straks verschillende soorten PGB's: onder de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), onder de Zorgverzekeringswet, onder de Wet Langdurige Zorg en onder de Jeugdwet. Als u nu een indicatie hebt voor een PGB, dan blijft die in 2015 geldig tot het eind van de looptijd.

10. Mijn vijfjarige zoontje heeft lichamelijke beperkingen. Wat gaat er veranderen?

U kunt het beste bellen naar het landelijke telefoonnummer met de indicatie van uw zoon bij de hand. Afhankelijk van de indicatie, krijgt hij straks zorg vanuit de Wet Langdurige Zorg, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning , Jeugdwet en/of Zorgverzekeringswet. De website en het informatiepunt helpen u op weg het juiste loket te vinden waar u terecht kunt voor specifieke informatie over de veranderingen voor uw zoon. Ook hier is het belangrijk om te weten dat een indicatie volgend jaar gewoon blijft gelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl