NOS NieuwsAangepast

"Geen verzekering voor ebola-arts"

Hulpverleners die aan de slag willen in ebola-gebieden, kunnen geen aanvullende verzekering afsluiten. Daardoor draaien hun werkgevers bij een besmetting op voor de hoge kosten van repatriëring. Dat zegt Partos, een brancheorganisatie voor ngo's, niet-gouvernementele organisaties.

Directeur Bart Romijn: "Onze leden melden dat ze wereldwijd geen verzekering kunnen vinden voor mensen die naar het crisisgebied willen vertrekken. Verzekeraars, ook Nederlandse, willen ook niet praten over een hogere premie, ze weigeren alle medewerking."

Volgens Romijn kost de repatriëring van een zieke die vermoedelijk ebola heeft, zo'n 400.000 euro. Als de besmetting al vaststaat, kost repatriëring een miljoen euro. Voor die patiënten moet een apart vliegtuig worden geregeld. Veel ngo's kunnen dat niet betalen.

Veilig terug

Het is niet bekend hoeveel artsen en andere hulpverleners niet vertrekken naar het crisisgebied omdat ze zich niet kunnen verzekeren.

Minister Schippers riep Nederlands zorgpersoneel twee weken geleden op om hulp te bieden in ebola-gebied. Alle Nederlandse ziekenhuizen ontvingen een brief van de minister van VWS. Schippers schreef: "Ik wil u namens het kabinet verzekeren dat, mocht het scenario ontstaan waarbij er commercieel, door de verzekeraar, geen geschikte repatriëring te vinden is, we alles op alles zetten om de Nederlandse hulpverleners veilig terug te krijgen".

Maar volgens Partos neemt het kabinet niet de kosten van de repatriëring voor zijn rekening. Die zijn voor de verzekeraar of voor de werkgever van de hulpverlener.

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen, de organisatie die de meeste artsen in ebola-gebied aan het werk heeft, kan zijn personeel wel verzekeren. De organisatie heeft een uitgebreide, langlopende verzekering voor alle medewerkers die worden uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl