NOS SportAangepast

"Minder wedstrijden in de NBA"

Basketbalvedette Dirk Nowitzki pleit aan de vooravond van het nieuwe NBA-seizoen, dat op 28 oktober start, voor minder wedstrijden in de profcompetitie. De 36-jarige Duitser van Dallas Mavericks maakt zich echter weinig illusies, gezien de grote financiële belangen.

"We hebben geen 82 wedstrijden nodig om te bepalen welke acht clubs uit een Conference naar de play-offs gaan", zei Nowitzki op de website van televisiezender ESPN. "We kunnen volstaan met 65 wedstrijden tot aan de play-offs."

Nowitzki begint aan zijn zeventiende seizoen in de NBA en spreekt dus uit ervaring. "Te veel wedstrijden komt het spel niet ten goede, maar ik snap de belangen. Iedere wedstrijd minder betekent minder inkomsten voor de clubs, de NBA, de eigenaren en de spelers. Het is een bedrijf."

Experiment: kortere wedstrijden

De NBA experimenteert wel met kortere wedstrijden. Komende zondag spelen Brooklyn Nets en Boston Celtics een oefenduel van 44 minuten in plaats van de normale 48. Omgerekend zou dit ongeveer zeven wedstrijden schelen in een regulier NBA-seizoen.

Volgens superster LeBron James is dit niet de oplossing. "We kunnen wedstrijden van 50 minuten spelen, als we dat zouden willen", aldus de Amerikaan, die dit seizoen terugkeert bij Cleveland Caveliers. "Er zijn gewoon te veel wedstrijden, alle spelers vinden dat. Door het reduceren van speelminuten verkort je het spel niet."

"Zodra je in het veld staat maakt het niet uit of je 22 of 40 minuten speelt", legt James uit. "Tijdens wedstrijden is de fysieke inspanning groot, dus dan bereik je niets met het verminderen van speelminuten. Het gaat om het aantal wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl