"A'dam hoeft geen sneller parcours"

Nederland heeft als klein land twee marathons die internationaal hoog in aanzien staan: Rotterdam en Amsterdam. Voormalig topatleet Jos Hermens stond aan de wieg van de marathon van Rotterdam en is tegenwoordig als atletenmanager nauw betrokken bij Amsterdam, waar zondag de 39ste editie wordt gelopen. Hij weet als geen ander wat de verschillen zijn.

Hermens was in 1981 een van de oprichters van de marathon van Rotterdam. "Het waren toen nog vier rondjes rond de Kralingse Plas. We mochten nog net op de Coolsingel finishen". Hij bleef tot 2005 betrokken bij de organisatie. Volgens Hermens werd hij toen aan de kant gezet, omdat hij zich sinds medio jaren negentig ook bezighield met de organisatie van de marathon in Amsterdam.

"Dat vonden ze in Rotterdam niet leuk. Er werd een soort Feyenoord - Ajax van gemaakt. Onzin natuurlijk, want waarom kunnen er niet twee goede marathons in Nederland zijn? Je kunt elkaar ook versterken", vindt Hermens. Hij benadrukt dat beide marathons professioneel worden georganiseerd, maar weet wel enkele verschillen te benoemen.

Mentaliteit

"In Rotterdam heerst echt die typische mentaliteit van: mouwen opstropen. Als er iets veranderd moet worden, wordt er eerst even moeilijk gekeken. Maar vervolgens wordt het wel meteen gedaan. In Amsterdam was het lange tijd van: doen we effe Jossie! En vervolgens gebeurde er niets of ging het helemaal fout."

"Inmiddels is het in Amsterdam ook wel van aanpakken hoor. Maar de mentaliteit blijft toch: wij zijn Amsterdam. Je hebt die typische Amsterdamse bluf en de Amsterdamse humor, die altijd een beetje sarcastisch overkomt. Daar moest ik wel aan wennen. Als Gelderlander ligt de humor in Rotterdam mij misschien beter."

Sfeer

"In Rotterdam zijn meer toeschouwers en is er meer sfeer. Rotterdammers zijn trotser op hun evenement. De hele stad ligt tijdens de marathon plat. Het is een Rotterdams dagje, het is hun marathon."

"Maar Amsterdam is Amsterdam. Atleten die in Rotterdam lopen, willen vaak logeren in Amsterdam. Op de dag van de marathon gaat het gewone leven gewoon door. Ik zat tijdens de marathons vaak op de motor, zowel in Rotterdam als Amsterdam, om tussentijden door te geven en de zaken in de gaten te houden. In Rotterdam riepen ze dan: even opzij allemaal, Jos moet erdoor om de tussentijden door te geven! In Amsterdam hoorde je vaker: pleur toch op, ik wil hier oversteken."

Financiën

"Rotterdam heeft denk ik een drie keer zo groot budget als Amsterdam. Het was al in de jaren tachtig een grote marathon."

"In 1985 werd er voor het eerst een wereldrecord gelopen, door de Portugees Carlos Lopes. In 1988 verbeterde de Ethopiër Belayneh Densamo het wereldrecord. Rotterdam heeft daardoor ook de uitstraling van een sneller parcours."

Parcours

"Dat snelle parcours staat ook voorop in Rotterdam. Het is ook logisch, omdat Rotterdam is gebombardeerd en weer opgebouwd, is er een veel beter wegennet. De wegen zijn breder en toegankelijker. Amsterdam heeft zijn bruggetjes en grachtjes. Dat is toch moeilijker. Je wil zo min mogelijk bochten, maar het parcours moet ook niet te saai worden."

"Ik heb veel ideeën om het parcours in Amsterdam sneller te maken. Maar ja, dan moeten de atleten toch weer onder het Rijksmuseum door. Dat zijn weer een paar extra bochten. Maar ik snap het mooie plaatje wel. In Amsterdam hoeven ze niet zo nodig een sneller parcours, want wij zijn toch Amsterdam, zeggen ze."

Trots

Voor de internationale atleten maakt het niets uit of ze in Amsterdam of Rotterdam lopen, meent Hermens. "Het is toch mooi dat we als klein landje twee van zulke fantastische marathons hebben? En dan heb je ook nog Eindhoven, de Dam tot Damloop en ga zo maar door. We staan bekend als land dat zulke evenementen heel goed kan organiseren. Daar moet je gewoon trots op zijn."

Jos Hermens is vanavond te gast in NOS Langs de Lijn. Van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl