NOS SportAangepast

Royals naar World Series

Dankzij de achtste zege op rij hebben de honkballers van Kansas City Royals zich woensdag geplaatst voor de World Series. Ze zetten Baltimore Orioles op een beslissende 4-0 achterstand, waardoor met Jonathan Schoop de laatste Nederlandse speler in de play-offs is uitgeschakeld.

Honkbal is een spel van gooien en slaan, maar de belangrijkste reden dat Kansas City zich op kan maken voor de World Series is formidabel veldspel. De lijst verdedigende highlights van de Royals is deze play-offs ellenlang. Met als absoluut hoogtepunt een vangbal van Mike Moustakas in de derde wedstrijd.

De derde honkman ving een hoge bal half hangend over een reling, waarna hij in een twee meter diepe gracht gevallen zou zijn, als hij niet door supporters zou zijn opgevangen.

Eerste World Series sinds 1985

Het is exemplarisch voor de Kansas City Royals in 2014. De ploeg stond 29 jaar geleden voor het laatst met de World Series Trofee in handen. Sinds 1985 bereikte de ploeg nooit meer de play-offs, een negatief record.

Dit seizoen is alles anders. Het geluk is eindelijk eens met de underdog uit het midwesten van de Verenigde Staten en dat bleek ook in wedstrijd vier. De enige punten kwamen tot stand na een fout van catcher Caleb Joseph van de Orioles. Joseph hield de bal niet goed vast na een aangooi van de eerste honkman, waarna zowel Alcides Escobar als Nori Aoki kon scoren.

Spanning

Het bleken de enige punten van Kansas in het duel. Spannend werd het nog wel. Bij een stand van 2-1 en Jonathan Schoop op het derde honk kwam de gevaarlijkste slagman van de Orioles in het slagperk.

Nelson Cruz, geboren in de Dominicaanse Republiek, was vorig seizoen nog enkele maanden geschorst vanwege dopinggebruik. Op het laatste moment wist hij een contract los te peuteren bij de Orioles en vervolgens sloeg Cruz in 2014 meer homeruns dan wie ook in de Major League.

Ook dit keer sloeg de superster van de Orioles de bal keihard, maar recht op tweede honkman Omar Infante af: drie uit. Dichterbij de gelijkmaker kwam Baltimore niet.

Hollands tintje

Precies een dag voor zijn 23ste verjaardag verdwijnt dus de laatste Nederlandse speler uit de MLB play-offs. De talentvolle Schoop was in de serie tegen de Royals wisselvallig aan slag, maar liet in het veld uitstekend spel zien.

Toch zat er, in naam althans, nog een Nederlands tintje aan de wedstrijd in Kansas City. De laatste bal van het duel werd geworpen door pitcher Greg Holland van de Royals. Er volgde een - uiteraard - perfecte aangooi van Moustakas naar eerste honkman Eric Hosmer. En met de 2-1 zege kwam de eindstand tussen beide ploegen op 4-0.

De Royals gaan naar de World Series. Dankzij de kunst van het veldspel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl