NOS NieuwsAangepast

Zoon (8) jihadist uit Syrië gehaald

Een 8-jarige jongen uit Kosovo die door zijn jihadistische vader was meegenomen naar Syrië is weer terug. Kosovaarse veiligheidsdiensten hebben de jongen weten terug te halen uit Syrië.

De vader had Erion Zena in juni meegenomen naar het oorlogsgebied, tegen de zin van zijn moeder. Pranvera Zena had de afgelopen maanden veel aandacht gevraagd voor haar pogingen haar zoon terug te krijgen.

Hoe Erion is teruggehaald, wil de regering niet zeggen. In een verklaring zegt de Kosovaarse premier slechts dat het een "moeilijke en gevaarlijke missie" betrof.

Droom

Erion werd woensdagavond herenigd met zijn moeder op het vliegveld van Pristina. Persbureau AP, dat aanwezig was bij de ontvangst, schrijft dat de jongen een verwarde indruk maakte. Later liet hij zijn moeder zijn speelgoedsoldaatjes zien.

De moeder kon haar tranen nauwelijks bedwingen bij de hereniging. "Het voelt als een droom. Ik ben bang wakker te worden en hem toch weer te moeten missen."

De oorlog in Syrië houdt het islamitische Kosovo al maanden bezig. Honderden inwoners zijn naar het Midden-Oosten vertrokken om te vechten met geloofsgenoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl