NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen in zwaar weer

Mensen met een pensioen van het ambtenarenfonds ABP en de metaalfondsen PME en PMT krijgen volgend jaar de inflatie niet gecompenseerd (indexatie). Die grote pensioenfondsen kunnen de pensioenen niet verhogen omdat de vereiste dekkingsgraad niet wordt gehaald.

De dekkingsgraad geeft aan hoe gezond een pensioenfonds is. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe meer het fonds in kas heeft om nu en in de toekomst de pensioenen uit te betalen.

Het is niet waarschijnlijk dat de dekkingsgraad komend kwartaal nog voldoende stijgt om indexatie weer mogelijk te maken. "Daarmee kunnen we onze ambitie niet waarmaken", zegt ABP-vice-voorzitter José Meijer. "Namelijk dat we mensen een goed geïndexeerd pensioen geven, aangepast aan de levensstandaard."

Tien jaar

Al een aantal jaar op rij worden de pensioenen niet geïndexeerd. Zo lopen de pensioenen van ABP nu ruim 9 procent achter op de stijging van het prijspeil. Ook de twee andere fondsen hebben een forse achterstand.

Ook in de komende jaren zullen veel pensioenen niet meegroeien met de inflatie. Door de nieuwe pensioenregels moeten pensioenfondsen eerst hogere financiële buffers aanleggen voordat ze mogen indexeren. Het ambtenarenfonds schat dat het nog zo'n 10 jaar duurt voordat de pensioenen van de deelnemers weer kunnen meegroeien.

Rekenrente

De dekkingsgraad van het ABP is in het derde kwartaal gezakt naar 103,1 procent, onder de minimaal vereiste grens van 104,2 procent. Die van PME zakte naar 102,6 procent en die van PMT naar 102,8 procent.

Die lage dekkingsgraad komt vooral door de lagere rekenrente. Die rekenrente daalde mede doordat de Europese Centrale Bank zijn rente heeft verlaagd. Een lagere rekenrente betekent dat pensioenfondsen ervan uit moeten gaan dat hun vermogen in de toekomst minder hard stijgt. De rekenrente is nu 2,1 procent, eind 2013 was dat nog 2,7 procent.

De beleggingen van de fondsen zijn de afgelopen tijd wel meer waard geworden. Zo steeg in drie kwartalen tijd het belegd vermogen van ABP van 300 naar 334 miljard euro. Dit is echter niet genoeg om te compenseren voor de lage rentestand.

Andere fondsen

Ook de andere pensioenfondsen hebben last van de lage rente. Bij het fonds voor de zorg- en welzijnssector PFZW zakte de dekkingsgraad naar 105 en bij het pensioenfonds voor de bouw daalde die naar 113,8 procent.

De meeste fondsen hebben nog geen formeel besluit genomen over indexatie in 2015, maar de kans lijkt klein dat de pensioenen daar wel omhoog zullen gaan. De pensioenfondsen verwachten dat de rente de komende tijd blijft dalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl