NOS NieuwsAangepast

NL-bikers in Irak trekken aandacht

"Nederlandse motorclubleden hebben groen licht om tegen IS te strijden" en "Nederlandse motorbende neemt het op tegen IS". Internationale media schrijven uitgebreid over de leden van motorclub No Surrender die naar Irak zijn vertrokken om tegen IS te vechten.

Het gaat om drie mannen uit Rotterdam, Amsterdam en Breda die zich hebben aangesloten bij Koerdische strijders in Irak. Ze zeggen te willen strijden tegen onrecht.

Goedkeuring

In de buitenlandse berichten is vooral aandacht voor de goedkeuring die het Openbaar Ministerie hiervoor zou hebben gegeven. Ze zullen niet worden vervolgd voor het vechten in het buitenland, schrijft de Britse Daily Mail. IS moet al oppassen voor luchtaanvallen, en nu ook nog voor motorbendes, schrijft Russia Today.

"Vroeger was het strafbaar om voor een buitenlands leger te vechten, nu is dat niet meer verboden", citeert persbureau AFP de woordvoerder van het Landelijk Parket, Wim de Bruin. Maar dat betekent niet dat Nederlanders in het buitenland straffeloos iemand kunnen doden, licht hij telefonisch toe.

Niet straffeloos

"Jihadgangers zijn al strafbaar als ze hun koffers pakken om naar Irak of Syrië te vertrekken. Dat heeft ermee te maken dat ze zich bij een terroristische organisatie gaan aansluiten", zegt de Bruin. Het is niet strafbaar om naar Irak te gaan en daar te vechten voor een groepering die niet op die lijst staat, zoals de Koerdische Peshmerga.

"Maar we bekijken die gevallen wel individueel", aldus De Bruin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl