NOS NieuwsAangepast

Bonden willen België lamleggen

De drie grote vakbonden in België hebben voor 15 december een nationale staking aangekondigd. Ze protesteren daarmee tegen "een regeerakkoord vol blinde besparingen".

Voor de landelijke staking zijn er nog drie stakingen in de provincies. In Brussel is een betoging op 6 november.

Miljarden

België gaat miljarden bezuinigen. De pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 67 jaar en de regels voor de arbeidsmarkt worden versoepeld.

Bonden concluderen dat de nieuwe regering van premier Charles Michel de sociale welvaartsstaat afbreekt. De koopkracht van mensen zou fors achteruitgaan. De stakingen die ophanden zijn, zullen "niet voor de poes" zijn, luidt de waarschuwing van de bonden.

"Grote hervormer"

Correspondent Joris van Poppel zegt dat de staking in de lucht hing. Volgens hem is vrij zeker dat het land op 15 december plat komt te liggen. "De bonden zijn hier nog veel machtiger dan in Nederland. Als die dreigen met een staking, ga je daar zeker iets van merken."

Van Poppel verwacht niet dat de regering zijn plannen drastisch zal wijzigen. "Charles Michel wil zichzelf op de kaart zetten als grote hervormer. Ik denk dus dat alle maatregelen gewoon doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl