NOS NieuwsAangepast

"Situatie kamp Mali onacceptabel"

De Nederlandse militairen in Mali klagen over de situatie op hun kamp bij de stad Gao. Bij de militaire vakbond AFMP zijn tientallen klachten binnengekomen over de hitte, het gebrek aan privacy en de hygiëne, bevestigt de bond na een bericht op NRC.nl.

De ruim 400 Nederlandse militairen die namens de Verenigde Naties in Mali actief zijn, slapen grotendeels in tenten en hebben weinig sanitaire voorzieningen. Het kamp waar ze nu al maanden verblijven is nog altijd niet af.

De AFMP noemt de situatie onacceptabel. In de krant laat de vakbond weten dat ook van commando's klachten over de hitte zijn binnengekomen. "En dat zijn toch geen watjes", aldus de bond.

"Dit nog nooit meegemaakt"

In de open eetzaal zouden temperaturen van 67 graden zijn gemeten. Verder mogen de militairen maximaal vier minuten per dag douchen en zijn er nauwelijks wc's met stromend water.

"Ik ben nu zes keer uitgezonden geweest en dit heb ik nog nooit meegemaakt", zegt een van de militairen tegen NRC. "Je wordt gewoon de woestijn ingetrapt en verder zoek je het maar uit."

Andere bonden

Twee andere militaire vakbonden, de ACOM en de VBM, hebben ook signalen gekregen van hun achterban, maar die zeggen niet dat de situatie onacceptabel is.

Beide bonden noemen de extreme hitte een probleem. Bij de VBM hebben militairen gezegd dat ze een extra ontberingstoeslag willen hebben.

"Enig ongemak"

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat er vanuit het kamp zo nu en dan wel "enig ongemak" blijkt, maar dat de meeste militairen niet ontevreden zijn met de situatie in het kamp.

Wel is het water op rantsoen, omdat het kamp in een droog en warm gebied ligt. "Maar dat zijn geen ongebruikelijke omstandigheden voor militairen", zegt een woordvoerder. Ze geeft toe dat er af en toe sprake is van een verstopping van de wc's, maar dat dat altijd snel wordt verholpen.

Ze benadrukt dat militairen altijd een uitzendtoelage ontvangen als ze op missie worden gestuurd. Er wordt op dit moment niet gesproken over een verhoging van die toeslag voor de militairen die in Mali gestationeerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl