Kuijken profiteert van nieuw thuis

Altijd werd atlete Susan Kuijken geteisterd door blessures. Kleine pijntjes, maar ook grote blessures die haar beletten haar talent op de lange afstand optimaal te benutten. Dat veranderde toen ze in 2012 met haar vriend meeging naar Australië. Ze sloot zich aan bij de groep rond de Australische succestrainer Nic Bideau en daar heeft ze geen spijt van gekregen.

De blessuregevoelige Kuijken verdraagt de training op de grasbaan uitstekend en heeft minder last van blessures. Ook de wereldtoppers met wie ze elke dag traint, zorgen ervoor dat ze een betere atlete wordt.

Extra stap

"Het werkt heel motiverend om dat hoge niveau dag in dag uit om je heen te zien", zegt Kuijken, voor even terug in Nederland. "Je bent daardoor ook zelf niet snel tevreden. Je wil steeds die extra stap zetten. Dat is voor mij het belangrijkste van trainen in Australië."

Het grote succes kwam voor Susan Kuijken deze zomer, bij de EK atletiek in Zürich. Het zilver op de 5.000 meter was voor de Nederlandse Sifan Hassan, maar in haar schaduw was de prestatie van Kuijken misschien wel net zo bijzonder. Ze eindigde als derde op de 5.000 meter in Zwitserland en pakte brons.

Anderen geven misschien op

"Als je maar positief denkt, komt het uiteindelijk wel goed", zegt Kuijken nu. "Aan negatief denken heb je niks, ook niet als je zoveel blessures hebt. Daarom is het dit seizoen goedgekomen. Ik ben positief blijven denken, waar veel andere atleten dat misschien zouden opgeven."

De 26-jarige Kuijken is ervan overtuigd ook op mondiaal niveau mee te kunnen met de besten. Op de WK vorig jaar eindigde ze op de 5 kilometer als achtste. Dat moet volgend jaar in Peking beter. "Er zit meer in de tank", vindt Kuijken. "Ik moet gezond blijven zodat ik hard kan blijven trainen. Dan kan ik er zeker bij horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl