NOS NieuwsAangepast

"Nog lang niet klaar op rampplek"

Ook na het weghalen van spullen van de rampplek door de Oekraïense organisatie SES, blijft Nederland zich richten op een missie waarbij alle resten van de vliegramp met de MH17 worden verzameld. "We zullen iedere kans die ons geboden wordt, aangrijpen", zei minister Timmermans.

De Tweede Kamer wilde weten waarom er dit weekend wel samenwerking met de Oekraïners mogelijk was en eerder niet. Volgens Timmermans zag de SES "ineens" een mogelijkheid om het rampgebied in te gaan en heeft de organisatie toen gevraagd om Nederlandse waarnemers mee te sturen.

Timmermans wees erop dat er geen sprake was van een grondige zoekactie, maar dat de Oekraïners alle persoonlijke spullen die zij tegenkwamen hebben meegenomen en veiliggesteld. Het gebied is niet minutieus uitgekamd, dus dat moet nog steeds gebeuren. "We zijn nog lang niet klaar", aldus Timmermans.

Winter

Minister Hennis van Defensie zei dat Nederland klaar staat om de zoekactie morgen te hervatten, maar dat het dan wel veilig moet zijn in het gebied. "Meer slachtoffers creëren, lijkt me niet de bedoeling."

Hennis erkende dat de kans dat er sneeuw valt op de rampplek vanaf november flink toeneemt, maar zij sluit niet uit dat er nog voor die tijd in het gebied kan worden gezocht. "En als dat niet lukt, zullen er ook in de winter mensen aanwezig zijn om contacten met lokale mensen te onderhouden."

Raket

Minister Opstelten meldde in de Kamer dat 26 van de 298 slachtoffers van de ramp nog niet zijn geïdentificeerd, onder wie 18 Nederlanders.

Geen van de ministers wilde ingaan op de vraag of de MH17 is getroffen door een raket. De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldde eerder dat het vliegtuig is doorboord door een groot aantal objecten. De ministers zeiden dat de informatie zij hebben vertrouwelijk is en nog niet met de Kamer kan worden gedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl