NOS NieuwsAangepast

Nieuw ebola-geval in Texas

In Texas is opnieuw een verpleegkundige besmet met ebola. Het gaat weer om iemand die de Liberiaan verpleegde die vorige week overleed aan de ziekte, zeggen de gezondheidsautoriteiten in de Amerikaanse staat.

Het is de tweede verpleegkundige die is besmet door de Liberiaan, die de eerste ebola-patiënt in de Verenigde Staten was. De besmetting van de eerste verpleegkundige werd afgelopen weekend bekend.

De nu besmette verpleegkundige, een vrouw van 29, meldde zich gisteren met koorts en werd direct in quarantaine geplaatst. Onderzoek bracht ebola aan het licht. Een dag eerder was ze van Cleveland naar Dallas gevlogen. Mensen met wie ze contact heeft gehad, worden onderzocht.

Nekken

Volgens NOS-gezondheidszorgredacteur Rinke van den Brink zijn er vandaag getuigenissen naar buiten gekomen van verpleegkundigen uit Dallas. "Ze zeggen dat er amper protocollen waren. En de regels die ze moesten volgen werden voortdurend aangepast."

Ook werden de verpleegkundigen niet goed beschermd. "Ze waren niet volledig in beschermende kledij gestoken", aldus Van den Brink. "De nekken werden bijvoorbeeld vrij gelaten."

Videoconferentie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft ebola 4447 levens geëist, vooral in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Liberia en Guinee.

President Obama zei gisteren dat de wereld te weinig doet om de ziekte te bestrijden. Hij heeft vandaag een videoconferentie over ebola met de leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië.

De leider van de VN-missie tegen ebola, Anthony Banbury, sprak gisteren vanuit West-Afrika de VN-Veiligheidsraad toe via een videoverbinding. Het virus verspreidt zich volgens hem snel: "Het is aan de winnende hand." Hij drong aan op meer geld om behandelingscentra te bouwen. Ook moet het Westen wat hem betreft meer medisch personeel sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl