NOS NieuwsAangepast

"Ebola nu in heel Sierra Leone"

"Het grootste probleem is nu de hoofdstad Freetown. Daar waren gisteren 45 nieuwe gevallen van ebola." Dat zegt Roeland Monasch, directeur van Unicef in Sierra Leone. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt hij dat de situatie in het Afrikaanse land nog steeds niet de goede kant op gaat. Elke dag komen er tientallen nieuwe gevallen van ebola bij. "Het enige goede nieuws is dat het in gebied waar de uitbraak begon, en waar de afgelopen vier maanden de meeste gevallen waren, het nu snel afneemt."

U weet dus van een groot aantal gevallen, maar wat weet u allemaal niet?

"Als ik het wist zou ik het u vertellen. Wij hebben een systeem waarmee we alle gevallen bijhouden die gerapporteerd worden. Er zullen ongetwijfeld meer gevallen zijn. Maar waarschijnlijk weten we over het algemeen wel de meeste. Maar het is veel te veel."

Hoeveel gevallen zijn er nu in Sierra Leone?

"In heel Sierra Leone zijn nu bijna 2900 ebola-gevallen. En gisteren is in het laatste district dat nog ebola-vrij was, het eerste geval gerapporteerd. Het is echt in het hele land nu."

Wat zijn de faciliteiten om de patiënten op te vangen?

"Er is niet genoeg bedcapaciteit, er zijn niet genoeg behandelingscentra voor de mensen. Zelfs niet om mensen uit de gemeenschap te halen. Het is belangrijk om mensen die positief bevonden zijn uit hun gemeenschap te halen zodat ze geen andere mensen infecteren. De meeste infecties vinden plaats in de gezinnen zelf. In families en tijdens begrafenissen. Helaas is er niet genoeg plek om die mensen naar de behandelcentra te brengen. En daar is te weinig verplegend personeel."

Krijgt u voldoende hulp?

"Wij krijgen hulp. Er is redelijk wat hulp op komst ook. Maar dat gaat langzaam. Internationale organisaties zijn bang dat hun eigen personeel besmet wordt. Dus alle voorzorgsmaatregelen die getroffen moeten worden, kosten heel veel tijd. Het duurt te lang. Wij hebben snel meer personeel nodig."

"Wij roepen niet alleen het westen op om te helpen maar kijken ook hoe we bijvoorbeeld Afrikaanse artsen kunnen inzetten. Die gesprekken zijn gaande. We hebben nu hulp van Cubaanse en Chinese verpleegkundigen. Er komt meer hulp maar het moet sneller en meer."

En wat doet Unicef?

"Unicef doet vooral de bewustwording in de gemeenschap. Wij kopen ook alle medicijnen en de beschermende pakken en dergelijke in. We zorgen voor de bescherming van kinderen en voor psychologische hulp aan ebola-patiënten. En we beginnen nu ook met het opzetten van kleinere ebola-klinieken in de dorpen omdat er niet genoeg bedden zijn in de grote behandelcentra."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl