NOS NieuwsAangepast

Tijdelijk minder asielzoekers Oranje

In vakantiepark Oranje in Drenthe worden minder snel asielzoekers opgevangen dan de bedoeling was. De toestroom wordt beperkt na verontrustende berichten die de gemeente Midden-Drenthe heeft gekregen van inwoners.

Die deden onder meer hun beklag over een groep van honderd alleenstaande mannen die in het park wonen. Burgemeester Broertjes van Midden-Drenthe zegt dat de mannen voor onrust zorgen in Oranje en omliggende dorpen. Ze trekken er vaak op uit voor bijvoorbeeld winkelbezoekjes.

Emoties

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de honderd alleenstaande mannen die nu worden opgevangen in Oranje worden overgeplaatst. Dat zal mondjesmaat gebeuren. Ze worden verplaatst naar andere azc's of krijgen elders in Nederland een woning toegewezen.

Volgens het COA zitten de asielzoekers in Oranje er pas net. "De opvang zorgt in het begin vaker voor een tijdelijke verstoring en zorgen in de buurt", zegt woordvoerder Jan Willem Anholts van het COA.

Normaal gesproken heeft het COA zes tot negen maanden om de komst van een azc te introduceren, maar ontbreekt die tijd sinds het aantal asielzoekers in april fors toenam. "Aan de andere kant, hoeveel tijd je ook hebt, de komst van een azc brengt altijd emoties met zich mee", zegt Anholt. "We proberen zoveel mogelijk informatiebijeenkomsten te regelen om bewoners voor te bereiden".

Ruimte voor 1400

Het COA heeft met burgemeester Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe gesproken. Er is afgesproken dat er in het vakantiepark vooral gezinnen worden gehuisvest. De meeste daarvan zullen waarschijnlijk uit Syrië komen.

Er zijn nu ongeveer 400 asielzoekers in Oranje, een dorp met 200 inwoners. Het park kan in totaal 1400 mensen herbergen. Volgens Broertjes is de instroom verlaagd om de inwoners van het dorp te laten wennen aan de situatie.

Of het maximale aantal van 1400 vluchtelingen in de toekomst wordt gehaald, is niet zeker.

Wifi

Om het onveilige gevoel bij de inwoners van Oranje weg te nemen, komen er ook meer beveiligers rond het vakantiepark.

Verder wordt er draadloos internet geïnstalleerd. Asielzoekers hoeven dan niet meer het dorp in om te internetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl