NOS VoetbalAangepast

Munsterman betaalde Gutiérrez zelf

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman en drie van zijn commissarissen hebben voor tonnen aan privé-geld gestoken in de aankoop van Felipe Gutiérrez. Om dit te verhullen hebben ze een vennootschap (limited) op Cyprus opgericht. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

In de zomer van 2012 kocht Twente de Chileense middenvelder Gutiérrez. Voor zeventig procent van de transferrechten betaalde Twente 2,8 miljoen euro. De overige dertig procent van de transferrechten bleef in handen van de oude club van Gutiérrez, Universidad Catolica.

Eigen geld

Twente meldde dat de aankoop mogelijk werd gemaakt door externe financiers. Nu blijkt dat dit Munsterman, drie van zijn commissarissen en nog drie Twentse zakenlieden zijn. Ieder legde vier ton op tafel.

Drie bronnen bevestigen, onafhankelijk van elkaar, tegenover Nieuwsuur dat voorzitter Munsterman, commissaris Aldo van der Laan en twee andere commissarissen eigen geld in de aankoop van spelers hebben gestoken.

Investeerders

Een zakenman uit Twente verklaart: "Een bevriende zakenman liet mij een mail lezen, opgesteld door Twente-commissaris Aldo van der Laan. Hij, Munsterman en nog twee commissarissen wilden een constructie opzetten op Cyprus, om Gutiérrez te gaan kopen. Ze zochten zakenmensen die per persoon vier ton op tafel wilden leggen."

Munsterman reageert: "Investeerders zeiden: we willen daar wel geld in stoppen, als de voorzitter en commissarissen dat ook doen."

Constructie via Cyprus

Bij de Kamer van Koophandel op Cyprus staat sinds oktober 2012 de Limited Twente Investment International ingeschreven. "De mensen van buiten Twente die hier aan hebben meegedaan stelden het niet op prijs dat hun namen naar buiten zouden komen", zegt commissaris Aldo van der Laan. "Adviseurs kwamen toen met die constructie via Cyprus."

Financieel belang

Vanaf het volgend seizoen komt de KNVB met strengere regels. Dan moet een meerderheid van het bestuur en de raad van commissarissen bestaan uit leden die geen direct of indirect financieel belang hebben in de voetbalclub, zo laat de bond weten.

Volgens Joop Munsterman is er bij Twente helemaal geen sprake van belangenverstrengeling. "Wij hebben dat gevoel helemaal niet. De belangen lopen parallel. De investeerdersgroep heeft belang bij het verkopen van de voetballer, en FC Twente heeft belang bij de verkoop van die speler."

Clubbelangen

Het hoofd juridische zaken van de wereldwijde vakbond van voetballers Fifpro, Wil Van Megen, schrikt van de constructie bij FC Twente. "De taak van een bestuurder is om de clubbelangen te dienen. En als je er persoonlijk belang bij hebt dat een speler beter presteert of in het zicht komt van kopers, dan ben je verkeerd bezig."

En over de vennootschap op Cyprus zegt Van Megen. "Zo'n schimmige constructie heb je nodig om iets te verhullen. Als je vindt dat het allemaal deugt, zou je dat toch in Nederland en in het openbaar kunnen regelen?"

Belangenverstrengeling

Voorzitter Adriaan Visser van PEC Zwolle waarschuwt voor belangenverstrengeling bij dit soort constructies. "Bij PEC Zwolle zouden we zoiets zeker niet doen. Als bestuurder en directie ga je over aan- en verkopen van spelers, dan moet je er zeker niet met eigen geld in zitten."

Onlangs maakte Visser bekend dat hij zijn eigen deelname van vijftigduizend euro aan een spelersfonds bij PEC Zwolle heeft teruggetrokken, vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl