NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis dreigt Brazilianen

Het Internationale Rode Kruis dreigt de Braziliaanse afdeling te schorsen. Aanleiding is een grote corruptie-affaire. Gebleken is dat bij het Braziliaanse Rode Kruis zeker 25 miljoen dollar is verduisterd.

Er is geen spoor van het geld, zegt adjunct-secretaris-generaal Schmale van het Internationale Rode Kruis tegen de Braziliaanse krant Estadão. Het gaat om geld dat tussen 2010 en 2012 werd ingezameld, onder meer voor slachtoffers van overstromingen in Rio de Janeiro.

Onderzoek

Het Braziliaanse Rode Kruis heeft inmiddels een nieuwe directie, maar die doet volgens Schmale te weinig tegen corruptie. Er zijn internationale medewerkers naar Brazilië gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Schmale wil dat de nieuwe leidinggevenden hard optreden tegen de verantwoordelijke mensen. Ook moet het geld terug. Gebeurt dat niet, dan dreigt schorsing. Dat zou onder meer betekenen dat de Braziliaanse tak geen geld meer krijgt en niet meer bij internationale vergaderingen mag zijn.

Zuid-Afrika

Volgens de krant Estadão zou een schorsing van de Braziliaanse tak van het Rode Kruis een unicum zijn. Alleen de Zuid-Afrikaanse afdeling zou er tijdens het apartheidsregime dichtbij zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl