NOS WielrennenAangepast

België op valreep langs Nederland

Nederland koerste voor het eerst sinds jaren af op een plek bij de beste vier wielerlanden van de WorldTour. Maar op de slotdag gooide Philippe Gilbert alsnog roet in het eten.

Gilbert schreef dinsdag de Ronde van Peking op zijn naam, waardoor België voldoende punten verzamelde om naar plaats drie te stijgen. Op de eindafrekening staat Nederland nu vijfde achter Spanje, Italië, België en Frankrijk.

Bauke Mollema is de best scorende renner. Hij kende wederom een regelmatig seizoen met veel punten in San Sebástian (tweede), de Ronde van Zwitserland (derde) en de Waalse Pijl (vierde). Daarnaast droegen vooral de zege van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix en de ereplaatsen van Tom Dumoulin in de Eneco Tour en Canada bij aan een topklassering.

Valverde en Movistar

Het individuele klassement was al beslist in het voordeel van Alejandro Valverde. Hij blijft Alberto Contador en Simon Gerrans voor. Ten opzichte van de Ronde van Lombardije is alleen Daniel Martin (negende) nieuw in de toptien. Hij werd in Peking tweede achter Gilbert.

Mollema eindigde op plaats negentien, net voor Dumoulin (21ste) en Terpstra (26ste). Wilco Kelderman werd 33ste na een goede Giro (zevende) en een knappe Dauphiné (vierde).

De 'constructeurstitel' gaat voor het tweede jaar op rij naar Movistar. BMC eindigt door de zege van Gilbert op plaats twee, voor Tinkoff-Saxo. Het beste Nederlandse team is Giant-Shimano, dat met een achtste plaats Team Belkin (twaalfde) voorblijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl