NOS WielrennenAangepast

Gilbert wint Ronde van Peking

Philippe Gilbert heeft de Ronde van Peking op zijn naam geschreven. De Belg van BMC begon als leider aan de vijfde en laatste etappe en daarin hield hij zijn geringe voorsprong op de Ier Daniel Martin (drie tellen) vast.

De slotetappe, een 117 kilometer lange rit van het Plein van de Hemelse Vrede naar het olympisch stadion in Peking, leverde een zege op voor Sacha Modolo. De Italiaan van Lampre troefde in de sprint Greg Henderson en Edvald Boasson Hagen af.

De 33-jarige Fransman Laurent Mangel, bezig aan zijn laatste wedstrijd, en de Belg Tosh van der Sande reden op het plaatselijk circuit van 7,8 kilometer al in de beginfase weg en pakten drie minuten. Ze leken het te gaan redden, maar op 600 meter van de finish vloog het peloton over het koppel heen.

Laatste winnaar

Gilbert gaat de boeken in als de laatste winnaar, want de WorldTour-koers verdwijnt van de agenda. In 2010 werd een contract voor vier jaar getekend met Global Cycling Promotion (GCP), door de internationale federatie UCI in het leven geroepen om de sport wereldwijd verder te ontwikkelen. De verbintenis werd echter niet verlengd.

De Duitser Tony Martin won de eerste twee edities en vorig jaar ging de Spanjaard Beñat Intxausti met de eindzege aan de haal.